Guardian pokrenuo neprofitnu organizaciju za podršku nezavisnom novinarstvu

Guardian pokrenuo neprofitnu organizaciju za podršku nezavisnom novinarstvu

Guardian pokrenuo neprofitnu organizaciju za podršku nezavisnom novinarstvu

Britanska medijska kuća pokrenula je neprofitnu organizaciju čiji je cilj prikupljanje donacija za njihove priče koje se bave ljudskim pravima i klimatskim promjenama.

Foto: Bryantbob - Own work, CC BY-SA 3.0

Nova neprofitna organizacija, koja se nalazi na adresi theguardian.org, za misiju ima "podstaći javni diskurs i građansko učešće u nekim od najkritičnijih pitanja današnjice putem podrške nezavisnom novinarstvu i novinarskim projektima u Guardianu".

Takva struktura trebala bi olakšati proces donacije za velike fondacije i one koji doniraju samo organizacijama oslobođenim poreza. 

Rachel White, predsjednica theguardian.org, u najavi je navela da su filantropske organizacije sve više zainteresirane za podršku kvalitetnom novinarstvu, te da takav model ima veliki potencijal i da bi se mogao replicirati unutar medijske industrije. Na pitanja o utjecaju donatora na sadržaj, White je naglasila da će tekstovi producirani od ovih sredstava biti jasno obilježeni i da će urednički tim biti sasvim nezavisan od donatora. 

Sredstva će se prioritetno prikupljati za istraživačke priče, te priče koje se tiču ljudskih prava i klimatskih promjena. 

Foto: TheGuardian.org screenshot

Vlasnik Guardiana je Scott Trust, neprofitna organizacija čije investicije doprinose funkcionisanju te medijske kuće no promjene na oglašivačkom tržištu posljednjih godina navele su upravu novina da razmotri i druge opcije finansiranja, kao što su korisničke pretplate, donacije čitatelja i filantropija. 

Izvor: Digiday, The Guardian