HND traži od hrvatskih vlasti da osude napade na novinarke u Splitu

HND traži od državnog vrha Hrvatske da osudi napade na novinarke u Splitu

HND traži od hrvatskih vlasti da osude napade na novinarke u Splitu

Napadi su se desili tokom nedeljne uskrsne mise.

Foto: HND

Izvršni odbor Hrvatskog nezavisnog društva traži od hrvatskih vlasti da osude napade na novinarku Dalmatinskog portala Živanu Šušak Živković i snimateljicu N1 televizije Ivanu Sivro, koji su se desili tokom jučerašnje uskrsne mise ispred crkve u splitskom predgrađu Sirobuja.

“Oba napada dogodila su se praktički u isto vrijeme; najprije je napadnuta kolegica Šušak Živković, koja je snimala okupljanje vjernika. Nakon što je grubo odgurnuta, što se jasno vidi na snimci, uništen joj je mobitel kojim je uživo prenosila događanje, a potom joj je crkvenim vratima prikliještena ruka, zbog čega je morala zatražiti liječničku pomoć i slučaj prijaviti policiji”, piše HND.

Ispred iste crkve je nedugo zatim napadnuta i snimateljica Ivana Sivro, a na snimku na kojem je zabilježen napad se “jasno vidi muškarac koji se vozilom zalijeće prema kolegici, usporava i rukom udara u kameru”.

Iz HND-a govore da su se napadi desili bez prisustva policije te da su župnik sirobujske crkve Josip Delaš i osobe koje su se okupile na misi vrijeđali novinarke prije napada.

“Postavljamo stoga pitanje gdje je danas bila policija i zašto zakoni ne vrijede jednako za sve. Usto, teško je povjerovati da splitska policija nije znala kako se u spomenutoj crkvi, unatoč zabrani, sprema uskrsna misa. Da je bila tamo, ništa se od navedenoga ne bi dogodilo”, piše HND.

Policija je privela napadače, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio je napad, a Splitsko-makarska nadbiskupija se ogradila od Delaša. Izvršni odbor HND-a ističe da to, ipak, nije dovoljno i da je ovakvo ponašanje Crkve nedopustivo i neodgovorno.

HND upozorava da je riječ o trećem incidentu koji se u kratko vrijeme desio u Splitu, a gdje su mete napada bile novinarke. U posljednjih deset dana novinarka Slobodne Dalmacije Silvana Uzinić i novinarka HRT-a Ivana Šilović doživjele su neugodnosti od policijskih službenika u Splitu.

Izvršni odbor HND-a upozorava da je u Hrvatskoj, koja je trenutno predsjedavajuća zemlja Evropske unije, “očito otvoren lov na novinarke i novinare te da je stvorena atmosfera linča u kojoj su novinari krivi za sve”, i od državnog vrha Hrvatske traži da osudi posljednje napade.

Izvor: HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.