Hrvatska: Na sudovima 100 predmeta protiv novinara

Hrvatska: Na sudovima 100 predmeta protiv novinara

Hrvatska: Na sudovima 100 predmeta protiv novinara

Novinari u Hrvatskoj izloženi su brojnim tužbama zbog obavljanja svog posla.
 
Od početka 2017. godine pred općinskim sudovima u Hrvatskoj vodilo se 100 kaznenih predmeta protiv novinara za djela klevete i povrede časti i ugleda.
 
Iako postoji veliki broj tužbi, statistika pokazuje da tek svaki sedmi novinar bude osuđen za djelo za koje se teretio. Prema podacima iz 2015. i 2016. godine doneseno je ukupno 20 rješenja kojima je odbačena privatna tužba, te isto toliko rješenja o obustavi postupka, a donesene su i dvije odbijajuće i 21 oslobađajuća presuda. U samo 10 posto slučajeva donesena je osuđujuća presuda protiv novinara, piše HND.
 
Pored velikog broja tužbi, problem predstavljaju i zakoni koji omogućavaju istovremeno pokretanje kaznenog i parničnog postupka pa se tako zbog jednog članka može istovremeno voditi i više postupaka
 
Hrvatski medijski uposlenici koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i ratne zločine često su na meti kampanja koje pozivaju na uznemiravanje novinara. Kleveta je kriminalizovana, a uvreda države, njenog grba, himne ili zastave, kažnjiva je zatvorskom kaznom do tri godine. Od 2013. godine kriminalizovan je i "ponižavajući" medijski sadržaj, navode Reporteri bez granica. Prema Indeksu medijskih sloboda Hrvatska zauzima 63. mjesto od ukupno 180 zemalja na listi.