ICIJ objavila istraživanje o opasnosti medicinskih implantata

ICFJ objavila istraživanje o opasnosti medicinskih implantata

ICIJ objavila istraživanje o opasnosti medicinskih implantata

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je bazu podataka sa oko 70.000 dokumenata.

foto: icij

Više od 250 novinara iz 36 zemalja okupilo se oko istraživanja The Implant Files kojem je cilj otkriti opasnosti medicinskih implantata koji nisu pravilno ili uopšte testirani. Tim novinara koji je ranije radio globalna istraživanja Panama Papers i Paradise Papers, sada je u pretraživoj bazi podataka prikupio oko 70.000 dokumenata iz 11 zemalja za što je bilo potrebno oko dvije godine i saradnja 58 medijskih organizacija.

Novinari su analizirali više od osam miliona dokumenata zdravstvenih dokumenata uključujući i izvještaje o smrti i povredama, a tokom istraživanja su poslali više od 1.500 zahtjeva za pristup informacijama.

„Milioni ljudskih života su spašeni, produženi ili poboljšani medicinskim implantatima ali Implant Files analizira viže od 1,7 miliona povreda i skoro 83.000 smrti za koje se sumnja da su povezane sa medicinskim implantatima u posljednjih deset godina i prijavljenih samo u SAD-u“, piše ICIJ. „Vlade u desetinama zemalja u Africi, Aziji i Južnoj Americi ne regulišu medicinske implantate uopšte, oslanjajući se na evropske ili sjevernoameričnke vlasti“. 

ICIJ je pronašao slučajeve u kojima su osobe umrle kao posljedica nefunkcionisanja medicinskih uređaja koji su im ugrađeni.

Koristeći se mašinskim algoritmima, ICIJ je pronašao slučajeve u kojima su osobe umrle kao posljedica nefunkcionisanja implantata. Međunarodni tim novinara intervjuisao je pacijente i doktore, od New Delhija do Minhena i od Mostara do Mexico Cityja.

„Razgovarali smo sa doktorima inovatorima koji su zaradili milione u industriji medicinskih uređaja i koji su među njenim najvećim promotorima“, rekli su iz ICIJ. „Provjerili smo tvrdnje zviždača, izučavali naučne radove i pratili ishode testiranja uređaja. Istraživali smo implantate koji su ubili, paralizovali, otrovali, šokirali, opekli ili izazvali otekline u prsima pacijenata i doveli do amputacija“.

Istraživanje je otkrilo i kako pokvareni uređaji mogu izazvati poteškoće pacijentima i kako je neke nemoguće ukloniti. ICIJ Implant Papers opisuje kao priču o tegobama iza koristi koju daju implantati koje industrija plasira na tržište, agresivno prodaje i ugrađuje u ljude, te da je to industrija koja je bazirana na mreži korporativnih i političkih uticaja.

Izvor: ICIJ, Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.