IFJ traži od Aleksandra Vučića da istraži ubistvo novinara Milana Pantića

IFJ traži od Aleksandra Vučića da istraži ubistvo novinara Milana Pantića

IFJ traži od Aleksandra Vučića da istraži ubistvo novinara Milana Pantića

Novinar MIlan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine.

foto: Predsjednik Republike Srbije

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obilježava 2. novembra, i nakon posjete Dominique Pradalié, novinarke i predsjednice Međunarodne federacije novinara (IFJ) Srbiji, IFJ je zajedno sa svojim udruženjima uputio zahtjev predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da istraži ubistvo novinara Milana Pantića.

„Društvo koje pušta ubice i uznemiravače novinara na slobodu nije demokratija“, ističe se u saopštenju IFJ-a.

Predsjednica IFJ-a je uputio pismo Vučiću, u kome se između ostalog navodi da je Srbija jedna od zemalja širom svijeta gdje novinari, kako je naveo, kao rezultat sistematskih i namjernih radnji, gube živote, a kako bi se takva djela zaustavila, potrebno je pronaći ubice i njihove sponzore, uhapsiti ih i predati pravosuđu.

Predsjednica IFJ-a u pismu dalje dodaje kako je prije skoro 25 godina ubijen Slavko Ćuruvija i da je godišnjica smrti obilježena 11. aprila kada je ona, u ime IFJ-a, odala počast i otišla na mjesto gdje je ubijen.

„Da li s pravom vjerujemo da je presuda donesena u maju, a da još nije objavljena, što je neprihvatljivo?“, pita u pismu Pradalié.

„Da li je moguće da presuda bude da nisu krivi kada je Sud dva puta optužene proglasio krivim?“, dodala je.

Poručila je da bi u tom slučaju to bila „strašna katastrofa“ i poraz za demokratiju u Srbiji, a da bi za sve novinare to značilo da postoji nekažnjivost za ubice novinara.

„Svaka oslobađajuća presuda predstavljala bi gadan udarac slobodi medija u Srbiji“, naglasila je predsjednica IFJ-a.

U pismu opisuje da je tokom boravka u Beogradu u aprilu razgovarala sa novinarima iz cijele zemlje, koji su, kako je navela, insistirali na tome da se osjećaju nesigurno, posebno oni koji žive i rade u regionalnim ili lokalnim mjestima.

„Upravo je to slučaj našeg kolege Milana Pantića. Ovaj novinar je ubijen 11. juna 2001. godine u Jagodini. Sve je ukazivalo na to da su motivi bili članci na kojima je radio. Bio je to užasan šok. Zajednica je očekivala da će se ubistvo vrlo brzo riješiti, jer se dogodilo u jutarnjim satima, u urbanom dijelu grada. To se nije desilo“, kazala je.

Iz tog razloga je, kako je dodala, početkom 2023. upućeno upozorenje „Platformi za unapređenje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara” Vijeća Evrope.

Podsjetila je da su prošle godine, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti, podružnice IFJ-a u Srbiji saznale da je istražni spis o ubistvu Milana Pantića ustupljen Tužilaštvu za organizovani kriminal i da se ništa novo od tada nije desilo.

„Gospodine predsjedniče, ne možemo biti zadovoljni ovim. Molimo Vas da hitno zatražite od nadležnih da prođu kroz ovaj slučaj gdje, prema našim saznanjima, mnoga svjedočenja i dokazi nisu uzeti u obzir“, navodi se između ostalog u pismu.

Ističe se i da Međunarodna federacija novinara obećava podršku kolegama u Srbiji kojima je, kako je navedeno u pismu, potrebna istina o ubistvu Milana Pantića.

Izvor: IFJ

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.