IPI: Svjetski kongres i Festival medijskih inovacija 2024. u Sarajevu

IPI: Svjetski kongres i Festival medijskih inovacija 2024. u Sarajevu

IPI: Svjetski kongres i Festival medijskih inovacija 2024. u Sarajevu

Tema festivala je “Upravljanje krizama: Novinarstvo na prekretnici”.

foto: Screenshot/IPI

Međunarodni institut za štampu (IPI) najavio je da će se od 22. do 24. maja 2024. u Sarajevu održati Svjetski kongres i Festival medijskih inovacija koji će okupiti novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta.

Kroz temu “Upravljanje krizama: Novinarstvo na prekretnici”, medijski profesionalci će tokom događaja imati priliku tragati za novim rješenjima, poticati na razumijevanje i kritički preispitivati ulogu medija u rješavanju kriza današnjice, najavio je IPI. 

Iz ove organizacije navode da se svijet suočava sa različitim krizama, te da se stiče osjećaj da se nalazimo na prekretnici. Te krize uključuju klimatske promjene, ekonomsku nejednakost, rat i geopolitičke sukobe, humanitarne sukobe, širenje dezinformacija i intenzivnu polarizaciju koje, kako ističu, prijete globalnom prosperitetu.

IPI navodi da, istovremeno, demokratija i vladavina prava nazaduju, te da će u tom kontekstu, Svjetski kongres učesnicima dati priliku da se uključe u dijalog o ulozi medija u rješavanju navedenih kriza i budućih ciljeva.

Festival inovacija će okupiti medijske inovatore, medijske kuće i medijske startupove iz cijelog svijeta kako bi predstavili svoje priče, umrežili se sa drugima, podijelili svoja iskustva i učili o uspješnim i pogrešnim koracima.

Na ovom festivalu će se, kako je najavljeno, govoriti i o tome zašto su lokalne vijesti nezamjenjive u kriznim vremenima.

IPI je međunarodna mreža urednika, medijskih rukovoditelja i vodećih novinara, koja, kroz više od 70 godina postojanja, nastoji očuvati slobodu medija i nezavisno novinarstvo.

Više informacija o prijavama za Svjetski kongres IPI 2024. i Festival medijske inovacije dostupne su ovdje.

Izvor: IPI

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.