ISIS prijeti osnivačima Facebooka i Twittera

ISIS prijeti osnivačima Facebooka i Twittera

ISIS prijeti osnivačima Facebooka i Twittera

Tzv. Islamska država uputila je video prijetnje osnivačima popularnih društvenih mreža zbog blokiranja profila povezanih sa ISIS-om.

Prema izvještajima, više od 125 hiljada Twitter naloga povezanih sa tzv. Islamskom državom uklonjeno je od sredine 2015. godine. Propagandni video ISIS-a objavljenog krajem protekle sedmice za ovo direktno krivi i prijeti osnivaču mreže, Jacku Dorseyu, kao i osnivaču Facebooka, Mark Zuckerbergu.

"Ako zatvorite jedan nalog, mi ćemo zauzvrat uzeti 10 i uskoro će vaša imena biti izbrisana, nakon što izbrišemo vaše sajtove", kaže se u videu koji fotografije Zuckerberga i Dorseya prikazuje sa rupama od metaka.

U videu se tvrdi da grupa ima kontrolu nad više od 10.000 Facebook profila, preko 150 Facebook grupa i 5.000 Twitter naloga.

Glasnogovornici mreža odbili su da odgovore na prijetnje, a predstavnica Twittera dodala je da uprava kompanije stalno prima takve poruke.

Uklanjanje profila povezanih sa aktivnostima ISIS-a sa društvenih mreža dio je borbe protiv terorizma na internetu, u koju se uključila i američka vlada.

Izvor: The Next Web, Guardian