Istraživački novinar De Vries se bori za život nakon što je upucan u Amsterdamu

Istraživački novinar De Vries se bori za život nakon što je upucan u Amsterdamu

Istraživački novinar De Vries se bori za život nakon što je upucan u Amsterdamu

De Vries koji izvještava o kriminalu je, kako prenosi Reuters, ranjen u glavu jednim od pet ispaljenih metaka po napuštanju svog studija u centru Amsterdama.

foto: screenshot/Reuters

Nizozemski novinar Peter Rudolf de Vries koji je poznat po razotkrivanju kriminala bori se za život nakon što je upucan u jednoj od amsterdamskih ulica, prenosi Reuters.

Iz policije je saopšteno da je zbog pucnjave je privedeno troje osumnjičenih osoba, uključujući i osobu koja je pucala, a Reuters piše da policija nije željela otkrivati više detalja o ovom slučaju.

Vijest o ranjavanju De Vriesa na konferenciji za novinare potvrdio je i gradonačelnk Amsterdama Femke Halsema koji je, kako piše Reuters, za De Vriesa rekao da je nacionalni heroj, kao i hrabar novinar koji je neumorno tražio pravdu.

Reuters piše da je Nizozemski premijer Mark Rutte ovaj napad nazvao “šokantnim i neshvatljivim”, a dodao je i da je napad na novinara istovremeno i napad na slobodu medija koja je veoma važna za demokratiju te zemlje.

Prema navodima nizozemske televizije RTL, De Vries je ranjen u glavu jednim od pet ispaljenih metaka po napuštanju svog studija u centru Amsterdama, a Reuters piše da su novine Parool objavile fotografiju na kojoj se nekoliko osoba okupilo oko osobe koja je ležala na tlu.

Novinar De Vries je za svoj rad o istraživanju nestanka tinejdžerke Natalee Holloway iz 2005. na Arubi, 2008. godiine osvojio međunarodnu nagradu Emmy, a Reuters prenosi da je De Vries poznata osoba u Nizozemskoj, čest komentator kriminalističkih programa i reporter koji izvještava o kriminalu.

Kako se navodi, De Vries je zbog svog izvještavanja u prošlosti dobijao brojne prijetnje, a poznat je po istraživačkom radu na mnogim slučajevima, posebno po izvještavanju o slučaju otmice pivskog velikana Freddya Heinekena 1983. godine. Zbog prijetnji De Vriesu 2013. je, kako se navodi, osuđen i otmičar Heinekena, Willem Holleeder koji trenutno služi doživotnu kaznu zbog učešća u pet ubistava.

Reuters piše i da je 2019. Ridouan Taghi kojem se trenutno sudi zbog ubistva i trgovinu drogom negirao prijetnje smrću upućene De Vriesu koji je bio savjetnik državnom svjedoku identificiranom kao Nabil B. koji svjedoči protiv Taghija i njegovih saradnika. Raniji advokat svjedoka Nabila B. je, kako piše Reuters, upucan i ubijen u Amsterdamu, u septembru 2019. godine.

Izvor: Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.