Istraživanje: Mediji nemaju dovoljno resursa za kvalitetno izvještavanje o migracijama

Istraživanje: Mediji nemaju dovoljno resursa za kvalitetno izvještavanje o migracijama

Istraživanje: Mediji nemaju dovoljno resursa za kvalitetno izvještavanje o migracijama

Mediji u mnogim zemljama mediteranskog regiona nemaju dogovoljno vremena, novca i ekspertize za iscrpno izvještavanje o problemima migracija, pokazuje novo istraživanje.

Foto: Sanja Vrzić

Bazirano na pretpostavci da je kvalitetno medijsko izvještavanje o migracijskim pitanjima neophodno za razmijevanje problema imigranata i tražilaca azila, istraživanje koje su sproveli Mreža za etičko novinarstvo (EJN) i Međunarodni centar za razvoj migracijskih politika (ICMPD) analiziralo je prakse izvještavanja u 17 zemalja mediteranskog regiona, kao najjače pogođenog izbjegličkom krizom u 2015. i 2016. godini.

Novinarski tekstovi o imigrantima obično prate jedan od dva obrasca: emocionalno nabijene lične priče koje imigrante portretiraju kao žrtve ili upozoravajuće tekstove koji "najezde" (ili "valove" i "invazije") izbjeglica prikazuju kao prijetnju sigurnosti i kulturi zemlje domaćina, zaključuju autori istraživanja.

Izvještavanje često ima izražen nacionalni fokus i ne ulazi u kompleksnosti problema međunarodnih migracionih kretanja, a novinari koji pišu te tekstove često su nedovoljno obučeni, slabo plaćeni frilenseri koji se uglavnom oslanjaju na jedan, službeni izvor informacija i pod pritiskom su da informacije objave brzo na društvenim mrežama.

Autori navode i primjere pozitivnih praksi i naglašavaju potrebu za dodatnim i specijaliziranim treningom novinara koji bi o tim pitanjima trebali izvještavati odgovorno i imati znanja o korektnoj terminologiji, međunarodnom humanitarnom pravu i izbjegavanju govora mržnje i političke pristrasnosti.

Kompletan izvještaj dostupan je ovdje.

Izvor: EFJ, ICMPD