Ivana Dragičević dobitnica Regionalne nagrade “Gordana Suša”

Ivana Dragičević dobitnica Regionalne nagrede “Gordana Suša”

Ivana Dragičević dobitnica Regionalne nagrade “Gordana Suša”

U uži izbor ušla je i novinarka Al Jazeere Balkans, Nadina Maličbegović.

foto: screenshot N1 Hrvatska / YouTube

Regionalna novinarska nagrada “Gordana Suša” za televizijsko novinarstvo koju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dodjeljuje u saradnji sa Udruženjem BH novinari, Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i porodicom Suša pripala je novinarki televizije N1 Hrvatska Ivani Dragičević.

Osim nagrađene novinarke Dragičević, u najužem izboru za nagradu, našli su se i Branislav Šovljanski (N1 Srbija), Nadina Maličbegović (Al Jazeera Balkans) i Jagoda Bastalić (HRT), a žiri je, kako piše NUNS, saopštio da je u takvoj konkurenciji bilo izuzetno teško donijeti konačnu odluku.

Nagrada „Gordana Suša“ se od prošle godine dodjeljuje za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu. Prema ocjenama ovogodišnjeg žirija, novinarka Ivana Dragičević je, kako piše NUNS, svojim profesionalnim angažmanom ispunila ključne kriterijume, odnosno pokazala profesionalno i odgovorno novinarsko djelovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet.

„Ivana Dragičević je ispoljila redak novinarski talenat i sposobnost za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena. U svom bogatom profesionalnom životu izveštavala je sa svih iole bitnih svetskih žarišta, intervjuisala svetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike, preko Bliskog istoka do Kine i uvek je išla ispred svoga vremena, pridržavajući se najviših novinarskih standarda. Poznata po oštrom stilu intervjuisanja i sposobnosti da uđe u suštinu stvari, Ivana je sa istim žarom razgovarala sa ribarom u Senegalu, taksistom u Alžiru i slučajnim prolaznikom u Laponiji pokušavajući da oni i njihove lične priče budu zapaženi kao i razgovori koje je vodila sa svetskim vođama“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Ovogodišnji novinarski žiri činili su: Željko Bodrožić, Borka Rudić, Hrvoje Zovko, Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Velimir Ilić i Hrvoje Krešić.

Svečana dodjela nagrade, kako najavljuje NUNS, zakazana je za petak, 2. februara, od 19 sati, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Regionalnu nagradu “Gordana Suša”, NUNS je osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona i uz podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih televizijskih novinarki sa ovih prostora. Novinarski rad Suše, kako piše NUNS, podrazumijevao je profesionalni i fer odnos u izvještavanju, medijske slobode i ljudska prava, toleranciju među svim nacionalnim i društvenim grupama i antiratni aktivizam. Gordana Suša je bila i predsjednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine.

Dodjelu nagrade je podržao Media Diversity Institute United Kingdom.

 Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.