Izrael je blokirao pristup libanskom kanalu zbog „sigurnosnih razloga“

Izrael blokirao prvi strani medij zbog „sigurnosnih razloga“

Izrael je blokirao pristup libanskom kanalu zbog „sigurnosnih razloga“

IFJ poziva Izrael da prestane koristiti nacionalnu sigurnost kao izgovor za cenzuru medija.

foto: Al Mayadeen / Twitter

Izrael je 13. novembra blokirao pristup libanskom televizijskom kanalu Al Mayadeen na području Izraela i okupiranih palestinskih teritorija iz „sigurnosnih razloga“, javila je Međunarodna federacija novinara (IFJ), osuđujući odluku, koja, kako je naglasio IFJ, podriva medijski pluralizam i pravo javnosti da zna.

IFJ poziva izraelsku vladu da prestane da koristi nacionalnu sigurnost kao izgovor za cenzuru medija i prestane sa pritiskom na novinare i medije zbog izvještavanja o ratu u Gazi.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger rekao je da je IFJ prošlog mjeseca alarmirao javnost zbog pokušaja Izraela da cenzuriše medijsko izvještavanje o tekućem ratu u Gazi koristeći sigurnosne razloge kao izgovor za ograničavanje medija koji kritikuju a koji ne potvrđuju narativ tamošnje vlade.

„Zabrana za Al Mayadeen je ozbiljan udarac medijskom pluralizmu i pravu javnosti da zna. Pozivamo Izrael da poništi svoju odluku i zaštiti slobodu medija u zemlji”, izjavio je on.

Naredba o zatvaranju Al Mayadeena prva je koja je donesena u skladu sa propisima o vanrednim situacijama odobrenim 20. oktobra, koji dozvoljavaju privremenu zabranu medija za koje se tvrdi da „podrivaju nacionalnu sigurnost“.

Ministar komunikacija Izraela Shlomo Karhi potvrdio je 13. novembra da je kabinet za sigurnost odobrio hitne mjere za gašenje stanice Al Mayadeen u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama. Prema riječima Karhija, emiter „služi interesima izraelskih neprijatelja i šteti nacionalnoj sigurnosti“.

 

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je, kako prenosi IFJ pisanje agencije France-Presse (AFP), u saopštenju optužio mrežu da se pretvorila u „glasnik Hezbolaha“ i okrivio novinare da „podržavaju teror dok se pretvaraju da su novinari“.

IFJ podsjeća da je 6. novembra dopisnicu Al Mayadeena iz Jerusalema, Hanau Mahameed, uznemiravala grupa pojedinaca, koji su se predstavili kao izraelski reporteri, optužujući je za „širenje lažnih vijesti“.

Predsjednik Upravnog odbora medijske mreže Al Mayadeen Ghassan Ben Jeddou rekao je da je zabrana okupacionih vlasti samo dio njihove sistematske politike cenzure koja potkopava slobodu medija i slobodu govora, iako lažno tvrde da je suprotno.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.