EU upozorila vlasnike X i Facebooka na širenje dezinformacija o napadu na Izrael

EU upozorila Muska i Zuckerberga na širenje dezinformacija o napadu na Izrael na X-u i Meti

EU upozorila vlasnike X i Facebooka na širenje dezinformacija o napadu na Izrael

Odgovor kompanija društvenih mreža mora uslijediti u roku od 24 sata

foto: Unsplash / Ilustracija

Evropska unija (EU) upozorila je vlasnike kompanija društvenih mreža Facebook i X, Marka Zuckerberga i Elona Muska, na širenje dezinformacija na njihovim platformama nakon napada Hamasa na Izrael.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton uputio je u utorak pismo Musku zbog navodnih dezinformacija o napadu Hamasa na Izrael, koje uključuju lažne vijesti i „prenamijenjene stare slike“, na platformi X, koja je ranije bila poznata kao Twitter.

Pismo, piše Guardian, stiže manje od dva mjeseca nakon što je Akt o digitalnim uslugama, koji je osmišljen da zaštiti korisnike velikih tehnoloških platformi, stupio na snagu u EU za velike online platforme.

Ako Musk i Zuckerberg ne postupe u skladu sa Aktom, mogu biti suočeni sa kaznom od 6 posto od svojih prihoda ili potpunim blokiranjem u EU. Takođe, prema novim zakonskim okvirom, kompanije društvenih mreža moraju odgovoriti na pritužbe o nezakonitom sadržaju u roku od 24 sata.

U Briselu, piše Guardian, postoji zabrinutost da Twitter ne odgovara u roku od 24 sata na pritužbe o dezinformacijama ili drugom nezakonitom sadržaju kao što je govor mržnje.

Breton, komesar koji je odgovoran za Akt, pozvao je Muska da osigura „brz, tačan i potpun odgovor“ na zahtjev da kontaktira Europol, policijsku agenciju EU i „relevantne agencije za provođenje zakona“ unutar naredna 24 sata.

„Nakon terorističkih napada koje je Hamas izveo protiv Izraela, imamo naznake da se vaša platforma koristi za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u EU”, napisao je Breton.

„Javni mediji i organizacije civilnog društva naširoko izvještavaju o slučajevima lažnih i izmanipulisanih slika i činjenica koje kruže na vašoj platformi u EU, kao što su prenamijenjene stare slike nepovezanih oružanih sukoba ili vojni snimci koji zapravo potiču iz video igrica. Čini se da je ovo očigledno lažna ili obmanjujuća informacija”, dodao je on.

Musk je odgovorio Bretonu na platformi X rekavši: „Molim vas, navedite kršenja na koje aludirate na X-u, tako da ih javnost može vidjeti“.

Vlasnik X-a je odustao od dobrovoljnog kodeksa prakse koji je uspostavila EU ranije ove godine kako bi omogućila kompanijama društvenih mreža da uspostave sisteme za usklađivanje s novim zakonima. Facebook, Google, TikTok i druge kompanije učestvuju u kodeksu prakse i uklanjaju dezinformacije prema novim pravilima.

Govoreći o Aktu o digitalnim uslugama na konferencijama za medije EU je objasnila da oni koji ne učestvuju u dobrovoljnom kodeksu prakse neće imati pravo da traže „olakšavajuće“ faktore ako su u pitanju kaznene mjere poduzete u Briselu.

BBC je prenio izjavu glasnogovornika Mete u kojoj se navodi da je kompanija nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael u subotu brzo uspostavila centar za specijalne operacije sa stručnjacima, uključujući one koji tečno govore hebrejski i arapski, kako bi, kako se navodi, pomno pratili i odgovorili na ovu situaciju koja se brzo razvija.

„Naši timovi rade danonoćno kako bi naše platforme bile sigurne, poduzeli radnje u vezi sa sadržajem koji krši naše politike ili lokalne zakone i koordiniramo sa trećim stranama za provjeru činjenica u regiji kako bi ograničili širenje dezinformacija. Nastavit ćemo s ovim radom kako se ovaj sukob razvija“, kazao je glasnogovornik Mete za BBC.

Evropska komisija je, podsjeća BBC, u međuvremenu podsjetila sve kompanije društvenih mreža da su zakonski dužne spriječiti širenje štetnog sadržaja vezanog za palestinsku militantnu grupu Hamas, koja je označena kao zabranjena teroristička grupa u EU.

„Sadržaj koji kruži online i koji se može povezati s Hamasom kvalifikuje se kao teroristički sadržaj, nezakonit je i mora biti uklonjen i prema Aktu o digitalnim uslugama i po Uredbi o terorističkom sadržaju na internetu“, rekao je glasnogovornik Komisije.

Izvor: Guardian, BBC

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.