Izraelski ministar komunikacija prijeti sankcijama novinskoj kući Haaretz

Izraelski ministar komunikacija prijeti sankcijama novinskoj kući Haaretz

Izraelski ministar komunikacija prijeti sankcijama novinskoj kući Haaretz

IFJ ponovo poziva Izrael da prestane koristiti nacionalnu sigurnost kao izgovor za cenzuru medija.

Foto: Wikimedia

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi je 23. novembra predložio rezoluciju vlade da se obustave sve državne reklame, pretplate i druge komercijalne svrhe Izraela u novinskoj kući Haaretz zbog širenja “defetističke i lažne propagande tokom rata”, piše Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Ministar Karhi je, kako se navodi, u pismu upućenom ministru kabineta Yossiju Fuchsu osudio stav medija Haaretz o ratu i okarakterisao ih "huškačkim glasom neprijatelja Izraela”.

Novinska kuća Haaretz je, prema pisanju Al Jazeere Balkans, jedan od medija koji su prošle sedmice objavili da je izraelska “vojna obavještajna služba imala detaljne informacije” o mogućem napadu Hamasa, a takvu vijest je objavio i New York Times.

Prijedlog ministra Karhija je, kako piše IFJ, uslijedio nakon što su odobreni propisi o vanrednim situacijama 20. oktobra, a koji dozvoljavaju i privremenu zabranu medija za koje se tvrdi da „podrivaju nacionalnu sigurnost“. Iz ove organizacije podsjećaju da je izraeska vlada 13. novembra ove godine blokirala pristup libanskom televizijskom kanalu Al Mayadeen na području Izraela i okupiranih palestinskih teritorija iz „sigurnosnih razloga“, a koji je kritički izvještavao o ratu u Gazi.

Osim toga, navode da su novinari i medijske kuće od 7. oktobra i početka rata u Gazi izloženi sve većem pritisku i uznemiravanju od izraelskih vlasti pod vodstvom Benjamina Netanyahua.

Iz IFJ-a su pozvali vladu Izraela da preispita svoju odluku i ukine ograničenja medijskih sloboda u toj u zemlji. Glavni sekretar IFJ-a, Anthony Bellanger, rekao je da izraelska vlada koristi nacionalnu sigurnost kao izgovor za cenzurisanje medija koji kritički izvještavaju i svih stavova koji ne potvrđuju narativ te vlade.

Izvor: IFJ, AJB

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.