Jemen: Novinar ubijen tokom izvještavanja o sukobima

Jemen: Novinar ubijen tokom izvještavanja o sukobima

Jemen: Novinar ubijen tokom izvještavanja o sukobima

Još jedan novinar ubijen je u Jemenu, čime se broj stradalih novinara u toj zemlji od početka ove godine povećao na pet.
 
Foto: Pixabay
 
Dopisnik web stranice Ma'reb Press, Abdallah Azizan, ubijen je krajem maja na radnom zadatku, dok je pratio sukobe Huti pobunjenika i provladinih sila u gradu Bayhan, u provinciji Shabwa. Pretpostavlja se da je pogođen snajperom Huti pobunjenika.
 
Jemenski mediji javljaju i da su pobunjenici premjestili deset novinara iz zatvora Al Habra na nepoznatu lokaciju. Podsjećamo, radi se o novinarima koje su pobunjenici držali pritvorenima gotovo godinu i koji su početkom maja započeli štrajk glađu.
 
Reporteri bez granicu osudili su posljednja dešavanja u Jemenu, u kojem se trenutno glavni sukob odvija između snaga odanih predsjedniku Abdrabbuhu Mansouru Hadiju i onih na strani šiitskih Huti pobunjenika.
 
"Osuđujemo katastrofalno stanje medijskih sloboda u Jemenu. Novinari su mete svih strana i ne mogu izvještavati o ratu, a da ne rizikuju svoje živote. Pozivamo Hutije da oslobode pritvorene novinare i podsjećamo sve strane u sukobu na njihovu dužnost da zaštite sve civile uključujući i novinare", izjavila je Alexandra El Khazen, predsjednica ureda Reportera bez granica za Bliski istok.
 
Iz te organizacije navode kako je postalo izuzetno teško izvještavati o situaciji u Jemenu i dobiti pouzdane informacije jer su mnogi novinari napustili zemlju ili rodni grad ili su odlučili da prestanu raditi kao novinari.
 
Slobodan rad novinara u Jemenu je veoma ugrožen, a prema Indeksu medijskih sloboda ta zemlja zauzima 170. mjesto.
 
Izvor: RSF