Kampanja "Hronike pretnji" dobitnik bronzanog lava

Kampanja "Hronike pretnji" dobitnik bronzanog lava

Kampanja "Hronike pretnji" dobitnik bronzanog lava

Kampanja koju su sproveli Komisija za istragu o ubistvima novinara Srbije i OSCE osvojila je bronzanog lava na najvećem svjetskom festivalu kreativnosti Cannes Lions.

Komisija za istraživanje ubistava novinara i OSCE-ov Ured za slobodu medija inicirali su međunarodni projekat ''Hronike pretnji'' u cilju podsticanja javne debate i definisanja metoda efikasne zaštite novinara koji su gotovo svakodnevno izloženi različitim vidovima diskriminacije, agresije i nasilja. 

U sklopu kampanje, 5. decembra 2013. godine čitaoci dnevnih novina Politka, Blic i Danas u Srbiji dobili su kovertu sa anonimnim prijetećim pismom u kojem se, između ostalog, pita: “Hoćeš li da znaš istinu? Hoćeš li da otkriješ šta se krije iza svega ili hoćeš da te pojede mrak?" U isto vrijeme, video poruka povezana sa prijetnjama upućenim istraživačkim novinarima postavljena je na web stranice. Prijetnje ubačene u novine i postavljene na internet imale su za cilj da stave čitaoca u poziciju novinara koji primaju prijetnje svakodnevno.

Izvor: B92