Kanadski institut traži da negiranje genocida u Srebrenici bude zabranjeno na Facebooku

Kandski institut za istraživanje genocida traži da negiranje genocida u Srebrenici bude zabranjeno na Facebooku

Kanadski institut traži da negiranje genocida u Srebrenici bude zabranjeno na Facebooku

Facebook je prošle sedmice zabranio negiranje holokausta na toj društvenoj mreži.

foto: pixabay

Institut za istraživanje genocida Kanada je krajem prošle sedmice uputio pismo vlasniku Facebooka, Marku Zuckerbergu, u kojem se traži da na toj društvenoj mreži bude napravljena još jedna promjena koja se tiče govora mržnje, odnosno da na Facebooku bude zabranjen sadržaj koji negira ili iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici.

U pismu se navodi da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid “koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu”, kao i da je najmlađa žrtva bila novorođena beba. Iz tog instituta navode i da je genocid u Srebrenici u svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdilo i više od 50 država širom svijeta.

“Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaše platforme ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida”, piše u pismu upućenom Zuckerbergu.

Facebook je prošle sedmice zabranio negiranje ili mijenjanje činjenica o holokaustu na toj društvenoj mreži, a iz Facebooka je saopšteno da će osobe koje budu tražile pojmove koji su povezani s holokaustom ili njegovim poricanjem biti usmjerene na vjerodostojne informacije na toj društvenoj mreži.

Prema podacima Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN BiH), Haški tribunal (ICTY), Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravomoćna) za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Izvor: Institut za istraživanje genocida Kanada, RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.