Zabranjeno negiranje holokausta na Facebooku

Zabranjeno negiranje holokausta na Facebooku

Zabranjeno negiranje holokausta na Facebooku

Vlasnik Facebooka poručio da je ovom odlukom uspostavljen balans između zaštite slobode izražavanja i ograničavanja govora mržnje.

foto: pixabay

Društvena mreža Facebook po prvi put je zabranila negiranje holokausta, a iz Facebooka je saopšteno da je ovakva odluka donesena zbog rasta antisemitizma u svijetu, prenosi BBC.

Prema pisanju BBC-a ažurirana politika govora mržnje na Facebooku zabranjuje bilo kakav sadržaj koji negira ili mijenja činjenice o holokaustu, a iz Facebooka je saopšteno da će osobe koje budu tražili pojmove koji su povezani s holokaustom ili njegovim poricanjem biti usmjerene na vjerodostojne informacije na ovoj društvenoj mreži.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg je na svom Facebook statusu napisao da se za donošenje ove odluke dvoumio između zaštite slobode izražavanja i ograničavanja govora mržnje, te da je odlukom o zabrani negiranja holokausta “uspostavljen pravi balans”.

Zuckerberg je u julu 2018. godine za tehnološki web sajt Rode rekao da se takvi postovi o nedigranju ili mijenjanju činjenica o holokaustu ne bi trebali automatski uklanjati zbog toga jer su “pogrešno shvaćeni”.

Facebook je ove godine zabranio govor mržnje koji uključuje širenje stereotipa i antisemitski sadržaj, ali negiranje holokausta nije bilo zabranjeno, piše BBC.

Facebook je u posljednje vrijeme promijenio politiku za širenje dezinformacija i govora mržnje na ovoj društvenoj mreži, pa je tako onemogućio pristup grupama QAnon koje su poznate po širenju teorija zavjere, a zbog širenja dezinformacija o koronavirusu sa ove društvene mreže je uklonjeno oko sedam miliona postova.

BBC piše da je ovoj odluci prethodio i bojkot brojnih kompanija koje su u znak protesta zbog širenja govora mržnje povukle svoje oglase sa ove društvene mreže.

Odluku o zabrani negiranja holokausta na Facebooku pohvalili su Svjetski jevrejski kongres, kao i Američki jevrejski komitet koji su se godinama unazad zalagali za uklanjanje sadržaja koji poriče holokaust na ovoj društvenoj mreži.

Izvor: BBC, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.