Karikaturisti: Više slobode znači i više represije

Kakrikaturisti: Više slobode znači i više represije

Karikaturisti: Više slobode znači i više represije

Panel diskusija tokom koje se pokušala objasniti uloga novinske karikature u sukobima, održana je 15.5.2014. u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu.

Foto: Đoko Ninković, Božo Stefanović, Hasan Fazlić, Borivoj Dovniković - Bordo, Predrag Koraksić - Corax 

Moderator diskusije Boris Šiber istakao je kako karikature kreiraju hroniku naših života, kreiraju javno mnijenje, svaka govori mnogo, a naročito ako znate političke prilike u kojma nastaju. Istaknuti karikaturisti sa prostora bivše Jugoslavije, Predrag Koraksić - Corax, Hasan Fazlić, Borivoj Dovniković - Bordo ali i Đoko Ninković i Božo Stefanović, koji su se uključivali iz publike, govorili su o radu u bivšoj Jugoslaviji ali i o represijama i nedostatku poštovanja prema karikaturama u današnjem vremenu.

"U vrijeme Tita nije bilo moguće crtati karikaturu sa adresom ili likovima na političkoj sceni. Sada je veća sloboda ali i veća represija i to je razlika u odnosu na prethodni period. Kada su se pojavili nezavisni mediji, ja sam tek tada mogao da radim ono što radim danas", naveo je Predrag Koraksić - Corax, politički karikaturista iz Srbije, poznat po karikaturama aktuelnih vlasti. Corax je, kako ističe, za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, uradio više od 3.700 karikatura o tadašnjoj vlasti ali i o paru Miloševića. O poređenju rada karikaturista u bivšoj Jugoslaviji i ostatku svijeta, Borivoj Dovniković - Bordo ističe kako su karikaturisti poslije pada komunizma bili heroji koji su se borili protiv staljinizma, a kod kuće nisu mogli kritikovati Tita, tako da su se bavili kritikovanjem rukovodilaca, šefova pekara ili šefova stanica. "Sada imate više partija i možete da kritikujete koga god hoćete, ali ja sam na Staljinu zaradio tolike pare", kaže Dovniković.

Foto: Karikatura Hasana Fazlića

Jedno od pitanja na koje su panelisti pokušali odgovoriti jeste da li je moguće govoriti o budućnosti karikature u današnjem digitalnom dobu, odnosno, da li će krizom printanh medija i prelaska na digitalne formate nestati i kultura karikatura. "Karikatura je u krizi, ne samo ovdje nego i u Evropi. Iako mislim da je karikatura neophodna za novine, ona je i u onom vremenu bila sredstvo da začepi rupe u novini," istakao je Hasan Fazlić, bosanskohercegovački karikaturista. Ipak, Đoko Ninković smatra da internet može biti od pomoći karikaturistima, te predlaže pokretanje web stranice na kojoj bi mogli objavljivati svi oni koji vole karikaturu. "To bismo mogli napraviti i sasvim sam siguran da bi bilo saradnika", navodi Ninković.

Foto: Otvaranje izložbe "Umjetnost u mračnim vremenima"

Povod za održavanje panel diskusije jeste izložba pod nazivom "Umjetnost u mračnim vremenima", kolekcija 101 novinske karikature o jugoslovenskim sukobima od 1991. do 2001. godine koje su kreirali renomirani karikaturisti i ilustratori s područja bivše Jugoslavije. Izložbu je otvorio Nicolas Borsinger ispred Fondacije Pro Victims, organizatora izložbe realizovane uz podršku Fondacije King Baudoin.

Izložba u Sarajevu će biti otvorena od 15 do 24.5. a ulaz za sve posjetioce je besplatan.