Khadija Ismayilova dobitnica nagrade za slobodu medija

Khadija Ismayilova dobitnica nagrade za slobodu medija

Khadija Ismayilova dobitnica nagrade za slobodu medija

Zatvorena azerbejdžanska novinarka dobitnica je ovogodišnje UNESCO/Guillermo Cano nagrade za slobodu medija.

Istraživačka novinarka Khadija Ismayilova, koja u zatvoru u Bakuu služi sedmoipogodišnju zatvorsku kaznu, na ceremoniji u Helsinkiju proglašena je dobitnicom Guillermo Cano nagrade za slobodu štampe za 2016. godinu.

Nagradu je u Khadijino ime preuzela njena majka, koja je pročitala govor koji je Khadija napisala u zatvoru.

“Čovječanstvo pati kada ušutkujemo novinare", napisala je Ismayilova, dodajući da nagrada nije povod slavlju već poziv da se svi prisutni posvete radu na promociji pravde i medijskih sloboda.

 

 

Ovogodišnja UNESCO-ova kampanja povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, velikim se dijelom fokusirala na slučaj Ismayilove i pozivala na hitno oslobađanje novinarke, naglašavajući da "riječi nisu dovoljne".

 

 

Khadija Ismayilova je u uhapšena u decembru 2014. godine, a u septembru 2015. osuđena na sedam i po godina zatvora. Novinarka koja je opširno pisala o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i porodice predsjednika Ilhama Aliyeva, uhapšena je zbog "poticanja druge osobe na samoubistvo", a kasnije optužena i za izbjegavanje plaćanja poreza, prevaru i zloupotrebu položaja.

Ismayilova je optužbe odbacila kao politički motivisane, a brojne svjetske nevladine organizacije osudile su slučaj protiv nje.

Nagrada Guillermo Cano ustanovljena je 1997. godine u znak sjećanja na istoimenog kolumbijskog novinara ubijenog 1986. i dodjeljuje se svake godine na Svjetski dan slobode medija, hrabrim novinarima i novinarkama koji doprinose odbrani slobode izražavanja širom svijeta.