OCCRP: Reporteri objavili prve priče iz Projekta Khadija

OCCRP: Reporteri objavili prve "Khadija Project" priče

OCCRP: Reporteri objavili prve priče iz Projekta Khadija

Projekat izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavio je prvu priču iz serije pod nazivom Projekat Khadija.

Kada je azerbejdžanska reporterka Khadija Ismayilova uhapšena u Bakuu prošlog decembra pod optužbom da je navela kolegu da pokuša izvršiti samoubistvo, njene kolege su vjerovale da je pravi razlog hapšenja zapravo serija tekstova koje je Ismayilova napisala o kriminalu i korupciji vladajućih struktura ove države, uključujući porodicu i prijatelje azerbejdžanskog predsjednika Ilham Aliyeva.

Zbog nemogućnosti da završi neke od priča na kojima je radila, njene kolege iz SAD-a, Evrope, Turske i Kavkaza udružile su se i pokrenule Projekat Khadija: serijal tokom kojeg će završiti priče na kojima je Ismayilova radila.

Prva priča objavljena je ove sedmice na stranici OCCRP-a, a u njenoj izradi učestvovali su OCCRP-eva novinarka Miranda Patručić, Joachim Dyfvermark sa Švedske televizije i Ola Westerberg iz Švedske novinske agencije. Novinari su putem ove istraživačke priče nastojali da dokažu kako je švedsko - finski telekomunikacijski gigant TeliaSonera podsticao masivan poslovni dogovor zbog kojeg je možda isušeno čak bilion dolara iz azerbejdžanskog trezora.

Izvor: OCCRP