Kina zabranjuje originalno izvještavanje velikim online medijima

Kina zabranjuje originalno izvještavanje velikim online medijima

Kina zabranjuje originalno izvještavanje velikim online medijima

Vlasti u Kini zabranile su velikim online novinskim organizacijama produkciju originalnih vijesti kako bi spriječile širenje informacija koje vlada nije odobrila.
 
Foto: Pixabay
 
Kineska Administracija za cyber prostor zabranila je originalno izvještavanje nekim od značajnijih internet stranica, među kojima su i Sohu.com i NetEase, javljaju kineski mediji.
 
Medijske kompanije na koje se zabrana odnosi "ozbiljno su povrijedile" internet regulaciju zbog novinarskih sadržaja nastalih originalnim izvještavanjem koji su uzrokovali "ogromne negativne efekte", navodi se u tekstu objavljenom na kineskoj stranici The Paper. Kompanijama je dat rok za ispravljanje nepravilnosti.
 
Vlada u Kini kontinuirano kontroliše medije i cenzuriše internet kako bi spriječila širenje objava i članaka koje zvaničnici smatraju osjetljivim.
 
Kineski online mediji već su ranije u julu upozoreni zbog korištenja društvenih mreža u razvijanju priča, što je vlada obrazložila kampanjom protiv lažnih vijesti i širenja glasina.
 
U februaru, kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je najveće državne medijske organizacije i rekao kako se mediji trebaju fokusirati na "pozitivno izvještavanje" i "govoriti u ime Partije i zaštiti partijski autoritet i jedinstvo".
 
Prema Indeksu slobode medija, Kina zauzima 176. mjesto na listi od ukupno 180 zemalja.