Konferencije za štampu Bijele kuće bez kamera

Konferencije za štampu Bijele kuće bez kamera

Konferencije za štampu Bijele kuće bez kamera

Redovne konferencije za štampu Bijele kuće već neko vrijeme se odvijaju bez kamera i drugih uređaja za snimanje. CNN je na izazov odgovorio poslavši sudskog crtača da zabilježi konferenciju.

Foto: William J. Hennessy Jr./CNN

Administracija američkog predsjednika Trumpa uvela je još jednu novinu u odnose sa medijima i prekinula tradiciju snimanja redovnih konferencija za novinare, koristeći češće kratki format neformalnih izvještaja bez kamera. Novinari koji izvještavaju iz Bijele kuće za konferencije održane protekle sedmice su dobili uputstvo da se događaji ne snimaju, a konferencija za štampu održana 22. juna na pozivu je označena kao "samo za svrhe planiranja, nije za izvještavanje". Sekretar za štampu Bijele kuće, Sean Spicer, smatra da ovako organizovane konferencije za štampu "pridonose sadržajnijim diskusijama" i sprečavaju reportere koji "postavljaju sarkastična pitanja da bi postali zvijezde YouTube-a".

 

 

Ovakav tretman novinara i novinarki čiji je posao da izvještavaju o svakodnevnom funkcionisanju Bijele kuće privukao je pažnju i oštre kritike američke medijske javnosti i građana. Najglasniji kritičari novog formata komunikacije sa novinarima su predstavnici CNN-a, čiji je novinar Jim Acosta na Twitteru počeo postavljati slike svojih čarapa umjesto izvještaja sa konferencija, a njegova matična kuća na konferenciju 23. juna je poslala sudskog crtača Williama J. Hennessyja, da rukom zabilježi ono što je kamerama zabranjeno.

 

 

Odnos Trumpove administracije sa medijima od početka administracije meta je kritika međunarodnih organizacija za slobodu štampe i zaštitu medijskih prava, a njegov strateg Steve Bannon smatra da su mediji opozicija i da bi trebali da "šute i slušaju".

Izvor: CNN, Slate