Kritike na račun CNN-a zbog izvještavanja o masovnoj pucnjavi u Tajlandu

Kritike na račun CNN-a zbog izvještavanja o masovnoj pucnjavi u Tajlandu

Kritike na račun CNN-a zbog izvještavanja o masovnoj pucnjavi u Tajlandu

Video koji su novinari snimili u vrtiću je povučen sa CNN-a, a novinari su se izvinili porodicama žrtava i narodu Tajlanda.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Dvoje novinara CNN-a Anna Coren i Daniel Hodge deportovani su 10. oktobra sa Tajlanda zbog, kako se navodi, korištenja turističkih viza za ulazak u zemlju dok su izvještavali o posljedicama masovne pucnjave u vrtiću u kojoj je bivši policajac 6. oktobra ubio najmanje 37 odraslih osoba i djece, javlja Voice of America.
 
Coren i Hodge snimili su video u vrtiću nakon pucnjave, zbog čega je njihovo izvještavanje oštro osudila medijska zajednica Tajlanda. U međuvremenu je video povučen iz programa i uklonjen sa CNN-ove web stranice. Klub stranih dopisnika Tajlanda se oglasio saopštenjem u kome su naveli da su radnje novinara bile “neprofesionalne i da predstavljaju ozbiljno kršenje novinarske etike u izvještavanju o kriminalu”.
 
U dijelu CNN-ovog uklonjenog videa prikazani su krvavi podovi u vrtiću, što je izazvalo kritike zbog neosjetljivosti na situaciju.
 
Dvoje novinara su optuženi za upad i snimanje mjesta zločina bez dozvole. Kasnije su oslobođeni optužbi, ali su kažnjeni jer su radili kao novinari dok su imali turističke vize.
 
Prema riječima zamjenika šefa nacionalne policije Surachatea Hakparna novinari su kazali da su dobili dozvolu da uđu i snime mjesto zločina nakon što su im ispred vrtića mahnula tri službenika javnog zdravstva.
 
U CNN-ovom saopštenju se navodi da su novinari dobili dozvolu od volontera ili zdravstvenog službenika da uđu u centar, te da nisu bili svjesni da ta osoba ne može da im dozvoli ulazak.
 
Iako je policija utvrdila da novinari nisu namjeravali da uđu, oboje su kažnjeni sa 5.000 bahta (oko 133 dolara) zbog rada na turističkim vizama te su deportovani, kako je kazao Hakparn.
 
Izvršni potpredsjednik i generalni direktor CNN Internationala Mike McCarthy rekao je da su novinari ušli u zgradu “u dobroj namjeri kako bi stekli potpuni utisak o tome šta se unutra dešavalo i da svojoj publici humanizira razmjere tragedije”. Takođe je dodao kako CNN nije imao namjeru da krši bilo kakva pravila i da “duboko žale zbog bilo kakve nevolje koju je njihovo izvještavanje izazvalo”.
 
Coren i Hodge su se od tada u video poruci izvinili porodicama žrtava i narodu Tajlanda.
 
“Jako nam je žao ako smo vam nanijeli još više bola i patnje, to nam nikada nije bila namjera. Takođe bismo željeli da se izvinimo tajlandskoj policiji i zamjeniku šefa policije zbog neugodnosti koje smo izazvali”, kazala je Coren.
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pozvala sve novinare i medijske radnike da poštuju globalne standarde etičkog izvještavanja na terenu. Dodali su kako su pokrenuli svoju revidiranu Globalnu povelju etike za novinare na 30. Svjetskom kongresu IFJ-a 2019. godine koja se može pronaći na ovom linku.
 
Poručili su i da je “profesionalnost novinara najpotrebnija u vremenima tragedije i patnje”.
 
Izvor: IFJ, VoA, BBC
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.