CNN podiže letvicu u korištenju oznake “breaking news”

CNN podiže letvicu u korištenju oznake “breaking news”

CNN podiže letvicu u korištenju oznake “breaking news”

“Mi iznosimo istinu, fokusirani smo na informisanje, a ne na uznemiravanje naših gledalaca”, kazao je novi šef CNN-a.
 
foto: Pixabay
 
Novi šef CNN-a Chris Licht poslao je prošle sedmice dopis zaposlenicima u kojem je naveo da će ta medijska kuća smanjiti prikazivanje oznake “breaking news” za koju je rekao da se prečesto prikazuje.
 
“Mi iznosimo istinu, fokusirani smo na informisanje, a ne na uznemiravanje naših gledalaca. Nešto što sam čuo i od ljudi unutar i izvan organizacije su pritužbe da prekomjerno koristimo baner 'breaking bews'. Slažem se. Postao je tolika pojava na svakom kanalu i mreži da se njegov uticaj izgubio na publiku”, navodi se u dopisu Lichta koji je prije mjesec dana stupio na mjesto šefa. 
 
Navodeći primjer korištenja te česte i ne uvijek potrebne oznake za udarne vijesti, Institut za medijske studije Poynter podsjeća da je CNN postavio baner “breaking news” dok je izvještavao o 102. godišnjici potonuća Titanica, o čemu su pisali brojni mediji te kritikovali CNN jer su smatrali da “udarna vijest nije vijest o potonuću broda od prije 102 godine” i da, ako redovno gledate CNN, ili bilo koju kablovsku informativnu mrežu, često ćete vidjeti oznaku “breaking news” na pričama koje nisu toliko važne. Iz ovoga instituta se nadaju da će CNN pokrenuti trend koji će se prenijeti i na druge mreže.
 
“Kao i svi gledaoci, povremeno sam se opekao kada sam naišao na CNN-ov baner ‘breaking news’. Naravno, zaustavljam se da vidim koje su to udarne vijesti, nakon čega bih se ubrzo iznervirao kada shvatim da to zapravo i nije udarna vijest”, piše Licht. Kaže i da je kredibilitet CNN-a narušen kada gledaoci nakon samo nekoliko sekundi shvate da su prevareni. Dodaje i da pretpostavlja da je korištenje te oznake postalo navika. 
 
Tim CNN-a, televizijskog kanala starog 42 godine, sada je napravio novi vodič o tome kada koristiti oznaku, a letvica za njegovo korištenje će biti visoka.
 
Pored dopisa o upotrebi ove oznake, novi šef je obavijestio zaposlenike i o zapošljavanju i o organizacijskoj strukturi, ali i o novim uređivačkim prioritetima i promjenama.
 
“U svjetlu masovnih pucnjava u Buffalu i Uvaldeu, uloga oružja i toga ko ga kupuje i prodaje, ko proizvodi a ko to reguliše ključna je za razumijevanje svih strana ovog složenog problema”, napisao je.
 
Dodao je da je CNN u jedinstvenoj poziciji da podstakne političke diskusije o ovom problemu i da pomogne u donošenju mogućih rješenja za “američku epidemiju oružanog nasilja”.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.