Lesoto uvodi policijski sat u zemlji nakon ubistva novinara

Lesoto uvodi policijski sat u zemlji nakon ubistva novinara

Lesoto uvodi policijski sat u zemlji nakon ubistva novinara

Novinar je tokom godine dobio najmanje tri prijetnje smrću na Facebooku.

foto: Facebook

Vlasti u Lesotu uvele su policijski sat na neodređeno vrijeme nakon smrti novinara i radio voditelja Ralikonela “Leqhashasha” Jokija.

Nepoznati napadači su u nedjelju, 14. maja, oko 22 sata ubili Jokija kada je izašao iz prostorija radio stanice Ts’enolo FM u Maseru, glavnom gradu Lesota, piše Voice of America (VOA).

Vlada ove južnoafričke države je u utorak uvela policijski sat u cijeloj zemlji, kojim se ograničava kretanje između 22 i četiri sata ujutro, rekao je ministar policije Lesota Lebona Lephema. Bolnice, mediji i sigurnosni sektor su izuzeti od ovog pravila.

Joki, voditelj radio emisije o aktuelnim temama “Hlokoana-La-Tsela”, izvještavao je o državnim poslovima, korupciji i organizovanom kriminalu. On je 2021. objavio priču o pet političara koji su ilegalno trgovali alkoholom.

U medijskim krugovima Lesota vlada mišljenje da je novinar ubijen zbog svog posla, budući da je dobio najmanje tri prijetnje smrću sa različitih Facebook naloga ranije ove godine koje su se odnosile na njegovo izvještavanje.

Prema Svjetskom indeksu Reportera bez granica (RSF) Lesoto se nalazi na 67. mjestu od 180 zemalja.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvale su lokalne vlasti da pokrenu istragu o Jokijevom ubistvu.

“Duboko smo ožalošćeni smrću Ralikonela Jokija”, kazao je generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger, dodajući da je pitanje javnog interesa osigurati sigurnost onih koji ispunjavaju svoje obaveze prema pravu javnosti da zna.

“Vlasti u Lesotu moraju temeljno istražiti ubistvo voditelja Ts'enolo FM-a Ralikonela 'Leqhashasha' Jokija i osigurati da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde”, rekla je Angela Quintal, koordinatorica programa CPJ-a za Afriku.

“Suđenje za pokušaj ubistva nakon sličnog napada na urednika Lesotho Timesa Lloyda Mutungamirija 2016. oteglo se godinama. Vlasti moraju poslati jasan signal onima koji vjeruju da mogu napasti ili ubiti novinare bez posljedica, da će barem u Jokijevom slučaju doći do odgovornosti”, dodala je Quintal.

Mutungamiri je 9. jula 2016. upucan ispred svoje kuće kada se vratio s posla. Nastavak suđenja se očekuje u julu ove godine.

Ministar policije Lesota naveo je da je cilj policijskog sata da se pozabavi nasiljem vatrenim oružjem širom zemlje.

Izvor: VOA, CPJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.