Američki predsjednik pitao bin Salmana o ubistvu novinara Khashoggija

Biden tokom susreta pitao bin Salmana o ubistvu novinara Khashoggija

Američki predsjednik pitao bin Salmana o ubistvu novinara Khashoggija

Biden kaže da je bin Salmanu rekao da ga smatra odgovornim za ubistvo Khashoggija.
 
foto: Screenshot / News 19 WLTX
 
Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je saudijskom prestolonasljedniku princu Mohammedu bin Salmanu tokom njihovog susreta u Džedi kazao da ga smatra odgovornim za ubistvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija.
 
Biden je posjetio Saudijsku Arabiju gdje je razgovarao sa bin Salmanom koji je, kako je istakao američki predsjednik, negirao umiješanost u ubistvo novinara Khashoggija.
 
“Na sastanku sam jasno stavio do znanja šta mislim o ubistvu Khashoggija”, rekao je Biden novinarima u Džedi. “Bio sam direktan u diskusiji o tome i jasno sam iznio svoje gledište. “Rekao sam, vrlo direktno, da američki predsjednik šuti o pitanju ljudskih prava nije u skladu s onim što smo mi i ko sam ja”, rekao je Biden. “Uvijek ću se zalagati za naše vrijednosti”, dodao je.
 
Biden je rekao da je ono što se dogodilo Khashoggiju nečuveno.
 
“U suštini je rekao da nije lično odgovoran za to”, prenio je Biden odgovor prestolonasljednika i dodao da je on “naznačio kako smatra da jeste”.
 
Prije dvije godine Biden je obećao da će Saudijska Arabija postati “parija” (izraz koji se od 1990-ih koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima civiliziranog svijeta) zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj 2018. godine.
 
Reuters piše kako se tokom ovog susreta pomno pratio i govor tijela dvojice državnika. Bidenova interakcija sa prestolonasljednikom izazvala je kritike, uključujući reakcije The Washington Posta i Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Zaručnica ubijenog Khashoggija, Hatice Cengiz, na Twitteru je objavila fotografiju pozdrava Bidena sa bin Salmanom. U tom tweetu navodi da bi Khashoggi na taj susret napisao: “Biden, da li je ovo odgovornost koju ste obećali za moje ubistvo? Krv sljedećih žrtava MBS-a (bin Salmana) je na vašim rukama”. Biden je komentarisao ovaj tweet i novinarima u Džedi kazao da mu je žao što se tako osjećala.
 
Američki novinari su na početku sastanka Bidena i bin Salmana prestolonasljedniku postavljali pitanja o Khashoggiju. Jedno od pitanja je bilo i “hoćeš li se izviniti njegovoj porodici?”. Bin Salman, sa saudijskim ministrom energetike, koji je sjedio pored njega, nije odgovorio, a novinare su nakon toga izveli iz sale.
 
CNN podsjeća da je bin Salman negirao odgovornost za ubistvo Khashoggija. Biden je rekao da su američke obavještajne službe u suprotnosti s prinčevim tvrdnjama. Američki obavještajci kažu da je princ bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva Khashoggija, koji je, kako se navodi, raskomadan u konzulatu Kraljevine Saudijske Arabije u Istanbulu 2. novembra 2018. godine. 
 
Bin Salman se takođe, prema pisanju CNN-a, dotakao teme američkih vojnika koji su seksualno i fizički zlostavljali zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Ghraib, na lokaciji kojom su tada upravljali američki vojnici, kao i ubistva palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh, koje je nazvao “incidentima koji su se loše odrazili na SAD”. CBS News je 28. aprila 2004. objavio fotografije zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.
 
Princ Faisal bin Farhan, saudijski ministar vanjskih poslova, takođe je iznio dijelove razgovora na konferenciji za novinare u subotu.
 
“Prestolonasljednik je odgovorio na opaske predsjednika Bidena o Khashoggiju i rekao da je ovaj zločin nešto što je Kraljevina shvatila veoma ozbiljno i postupila na saosjećajan način sa svojom pozicijom kao odgovorna zemlja”, rekao je bin Farhan. “To su pitanja, greške, koje se dešavaju u bilo kojoj zemlji, uključujući i SAD. Prestolonasljednik je istakao da su SAD napravile sopstvene greške i preduzele neophodne mjere da odgovorne pozovu na odgovornost i da se pozabave ovim greškama baš kao što je to učinila i Kraljevina”, dodao je. 
 
Saudijski državni ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir ponovio je to mišljenje u intervjuu za CNN ubrzo nakon završetka sastanka.
 
On je rekao kako je Kraljevina Saudijska Arabija istražila slučaj, kaznila odgovorne i osigurala da se to više ne ponovi, referirajući se na pitanje o ubistvu Khashoggija. Kazao je i da je to ono što zemlje rade, kao i da su to učinile i SAD kada je, kako je istakao, počinjena greška u Abu Ghraibu.
 
Khashoggi je bio kolumnist Washington Posta i bivši urednik saudijskih novina Al-Watan. Kritikovao je Saudijsku Arabiju i saudijskog princa Mohammeda bin Salmana. U konzulat Saudijske Arabije u Turskoj ušao je kako bi prikupio dokumentaciju potrebnu za vjenčanje sa zaručnicom Cengiz koja je porijeklom iz Turske. Nakon ubistva, ostaci njegovog tijela nikada nisu pronađeni.
 
Izvor: Reuters, CNN
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.