Makedonija: Policija pretukla pet novinara tokom protesta

Makedonija: Policija pretukla pet novinara tokom protesta

Makedonija: Policija pretukla pet novinara tokom protesta

Tokom posljednjih protesta u Makedoniji, meta napada bilo je i više novinara koji su zadobili ozbiljne povrede.
 
Foto: Pixabay
 
Naoružana makedonska policija nanijela je teške povrede novinarima i fotoreporterima koji su 13. aprila izvještavali sa antivladinih protesta u Skoplju. 
 
Sindikat makedonskih novinara i medijskih uposlenika i Asocijacija novinara Makedonije, saopćili su kako su novinar Goran Naumovski (Plusinfo) i fotoreporteri Ognen Teofilovski (Vest), Nake Batev (Vecer), Tome Georgiev (Fokus) i Borce Popovski (Sloboden Pecat) povrijeđeni dok su pokušavali fotografisati nasilni preokret protesta. 
 
Novinarska udruženja, također, navode kako su svi novinari imali profesionalne iskaznice i kamere, što je jasno upućivalo na to da se radi o novinarima i dodaju da je policija brutalno vukla, gurala i opstruisala brojne novinarke tokom protesta.
 
Građani širom Makedonije započeli su proteste kako bi zatražili ostavku predsjednika Gjorga Ivanova zbog odluke da amnestira političare umiješane u aferu prisluškivanja otkrivenu 2015. godine. 
 
Afera je pokrenuta početkom prošle godine, kada je makedonski premijer Nikola Gruevski optužio lidera najveće opozicione stranke SDSM Zorana Zaeva da je na nelegalan način i uz pomoć stranih obavještajnih službi organizovao mrežu prisluškivanja makedonskog državnog vrha.
 
Izvor: EFJ