Masovno blokiran rad medija u Bjelorusiji

Masovno blokiran pristup medijima u Bjelorusiji

Masovno blokiran rad medija u Bjelorusiji

Vlada Bjelorusije blokira protok informacija o protestima koji u ovoj zemlji traju od 9. avgusta.

foto: AJB/screenshot YT

Udruženje novinara Bjelorusije (BAJ) je krajem prošle sedmice objavilo da su odlukom Ministarstva informisanja Bjelorusije u ovoj zemlji blokirana 73 novinarska portala i web stranice organizacija civilnog društva, kao i da je javna izdavačka kuća obustavila štampanje dnevnih novina Narodnaya Volya i Komsomolskaya Pravda.

Iz ovog udruženja kažu da na ovaj način vlada Bjelorusije pokušava da blokira protok informacija o protestima koji u ovoj zemlji traju od 9. avgusta zbog rezultata predsjedničkih izbora, kao i da ovakvi postupci predstavljaju cenzuru i ometaju zakonske aktivnosti medija u ovoj zemlji. Dodaju i da se ovakvim postupcima ne krše samo novinarska i medijska prava, već se ograničava i ustavno pravo građana Bjelorusije na potpune, tačne i pravovremene informacije.

Od početka protesta u ovoj zemlji građani Bjelorusije nisu imali pristup web stranici Udruženja novinara Bjelorusije, a iz ovog udruženja pišu da su blokirane i druge poznate web stranice u ovoj zemlji, poput: Radio Svaboda, Belsat TV, Euroradio, Solidarity newspaper, Udf.by, The Village, By.tribuna.com, Vitebsk Courier, People's News of Vitebsk, Masheka.by, kao i sajt Centra za ljudska prava Viasna.

Udruženje novinara Bjelorusije piše i da se za obustavljanje štampanja pomenutih dnevnih novina kao razlog navode tehnički problemi rada štamparije, te da su prema evidenciji ovog udruženja poznati i primjeri drugih novina čije je štampanje od početka protesta u ovoj zemlji obustavljeno pod istim izgovorom.

Ovo udruženja je od vlasti Bjelorusije zatražilo da zaustave pritisak na medije u ovoj zemlji, da deblokiraju pomenute web stranice i ponovno uspostave dnevno štampanje novina. Također su pozvali i Evropsku uniju da poduzme sankcije protiv političara i administrativnih službenika koji su izvršili ove blokade, a od bjeloruskih i međunarodnih organizacija ovo udruženje je zatražilo da podrže njihove zahtjeve.

Njihove zahtjeve podržali su i Article 19, Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ).

Izvor: BAJ, EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.