Mediji o Bh. povorci ponosa izvještavaju odgovornije i profesionalnije

Mediji o Bh. povorci ponosa izvještavaju odgovornije i profesionalnije

Mediji o Bh. povorci ponosa izvještavaju odgovornije i profesionalnije

Analiza medijskog izvješavanja o Bh. povorci ponosa.

foto: Slađan Tomić

Mediji su izvještavajući o događajima uoči četvrte Bh. povorke ponosa i tokom samog događaja pokazali da raste svijest urednika i novinara o problemima LGBTIQA osoba, pokazali su više senzibiliteta i da su mediji dobrim dijelom shvatili svoju ulogu u demokratizaciji društva.

Najveći dio posla u pravilnom, istinitom i objektivnom informisanju javnosti uradili su komercijalni mediji, dok generalno posmatrajući tri javna emitera, u ovom slučaju, nisu opravdali svoju ulogu. Mainstream mediji u Republici Srpskoj (RS) su skoro u potpunosti ignorisali Povorku kao da se ona ne dešava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH), i kao da na povorku nisu stigli i brojni učesnici iz RS.

Jedan od rijektih medija iz RS koji je izvještavao o povorci, ali i danima uoči samog događaja je portal BUKA.

U danima prije povorke mediji su uglavnom pisali o sigurnosnim mjerama, o razlozima zbog kojih se povorka organizuje i zašto je bitno izaći na povorku. Portal Blica za teritoriju Federacije BiH kreirao je anketu u kojoj se od građana tražilo izjašnjenje da li su za ili protiv povorke. Većina online medija organizatorima Povorke dali su prostor za komuniciranje poruka pred povorku.

U danima pred povorku mediji su prenosili i saopštenje Stranke demokratske akcije (SDA) u kojem se traži poništenje odluke o privremenom zatvaranju nekoliko ulica, a povorku su nazvali skupom kojim “manjina terorizira većinu, promovira razvrat i egzibicionizam”.

Jedini online mediji koji je huškačkom saopštenju SDA pristupio kritički bez pukog prenošenja stavova je portal Raport.ba koji je naveo kako je SDA iznijela dezinformaciju navodima o potpunoj blokadi grada budući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) najavilo djelimičnu i sukcesivnu blokadu koja će se dešavati u skladu sa prolaskom učesnika povorke. Raport je saopštenje SDA ocijenio kao paničarenje i širenje homofobičnih stavova.

Kada su u pitanju TV mediji, od ukupno šest analiziranih dnevnika (N1, Nova BH, BHT1, RTRS, BN, FTV) 22. juna o BH. povorci ponosa izvještavala je samo Federalna televizija i to prenoseći dio saopštenja SDA uz citat stigmatizirajućih poruka prema zajednici, te prenošenje rekacije Naše stranke.

Kada su u pitanju TV stanice na dan uoči održavanja povorke (23. juni) dvije najgledanije televizije u entitetu RS - BN i RTRS nisu objavile ni vijest kao najavu događaja, a kamoli informativni prilog. Osim RTRS-a kao entitetskog javnog servisa ni Federalna televizija u Dnevniku 2 uoči povorke nije tretirala ovaj događaj.

BHT1 je od javnih servisa jedini tretirao ovu temu uoči povorke. Novinarka je prilog počela pričom o problemima u svakodnevnom životu LGBTIQA osoba i diskriminacije sa kojom se suočavaju, uz podsjećanje na napad u Banjaluci. Kritičkim pristupom akcentirana je uloga političara koji otežavaju procese u životima LGBTIQA osoba.

I N1 je izvještavao o povorci koji je novinarka započela navodeći probleme LGBTIQA osoba i svakodnevne izazove u njihovim životima.  U prilogu se spominje i odnos vlasti i građana prema zajednici, a novinarka je govorila i o relaksaciji odnosa prema povorci budući da su ove godine mjere sigurnosti umanjene, a na kraju priloga je spomenut i kontraskup bez davanja prostora organizatoru.

Najviše prostora povorci u petak 23. juna posvetila je Nova BH . Oni su prvo objavili vijest o izmjeni režima saobraćaja, nakon čega je uslijedio razgovor reporterke na terenu sa organizatorima povorke. U trećoj vijesti o povorci na Nova BH pročitane su reakcije na sam događaj: i to reakcije SDA, na način da prezenterka nije čitala uvredljive, diskriminatorne i huškačke kvalifikacije iz saopštenja, što su radili drugi mediji, a dat je prostor i reakciji Naše stranke, te je pročitan i dio saopštenja reisa Islamske zajednice u BiH koji je pozvao na toleranciju, uz poruku da je nasilje grijeh.

Online mediji povorci su dan uoči šetnje dali puno više prostora. Neki od najčitanijih portala su objavili više tekstova o ovoj temi. Portal Klix objavio je četiri vijesti, od čega su dva prenošenje saopštenja Islamske zajednice i GRAS-a, a dvije su se odnosile na nerazumijevanje Gradskog vijeća Grada Sarajeva o kojem je pisao Detektor i odbijanje Gradske uprave da odobri osvjetljenje Vijećnice. Portal Avaz.ba objavio je odluku gradonačelnice i reakciju Bh. povorke ponosa uz citat da je ovo “još jedan razlog zašto je važno izaći na povorku i jasno poručiti da je dosta ovakvoj diskriminaciji.”

Nakon što je portal Detektor.ba objavio da organizatori čekaju odgovor Gradskog vijeća na upit da se dozvoli osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama, ovu vijest su prenijeli ili obradili i drugi mediji. Nekoliko sati nakon objavljivanja vijesti stigao je i odgovor Gradskog vijeća u kojem navode da odbijaju zahtjev organizatora.  Detektor.ba je dan prije održavanja povorke detaljno informisao javnost o bitnim elementima događaja. Osim vijesti o ignorisanju gradske službe na zahtjev, pisali su i o zakašnjelom odgovoru gradskih službi te problematizirali diskriminatorne zahtjeve MUP-a Kantona Sarajevo (KS) za plaćanje dodatnih mjera sigurnosti u iznosu većem od 20.000 KM. 

Odluku gradske uprave branio je portal Vijesti.ba koji spada u red rijetkih koji su imali negativne medijske poruke prema povorci. Autor u osvrtu navodi kako „Povorka provocira, Sarajevo nikome i ništa više ne mora dokazivati“. Zakonom o zabrani od diskriminacije i Ustavom BiH teza o „nedokazivanju“ nije tačna jer u ovom slučaju dokazivanje znači poštivanje prava na jednakost i jednak tretman. U ovom osvrtu se održavanje povorke navodi kao usluga,  a ne poštivanje zakona i demokratskih načela uz napomenu da organizatori „građanima glavnog grada BiH ne iskazuju ni mrvicu poštovanja zauzvrat.”

Na sam dan povorke printani mediji u vikend izdanju manje su pažnje posvetili povorci. Avaz je objavio kratku vijest kojom najavljuje povorku, daje informacije o izmjeni režima saobraćaja, uz poruku reisa da se vjernici distanciraju od nasilnih ponašanja. Oslobođenje je dalo više prostora povorci te su još jednom pozitivno izvještavali uoči povorke, ovaj put kroz interpretaciju intervjua koji je članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Lejla Huremović dala za O kanal.

Online mediji na dan povorke izvještavali su više od printanih i TV medija koji su o povorci uglavnom izvještavali neutralno.

Portal Klix je na dan povorke objavio čak 20 vijesti, od kojih se jedna odnosi na kontraskup. Vijesti su podržavajuće spram povorke, prostor je dat učesnicima i organizatorima, a bilo je prostora i za kritiku gradonačelnice Sarajeva. Klix je imao i tročasovni live blog tokom kojeg su s povorke izvještavali iz minute u minutu.

Portal Avaza, pored višesatnog live bloga,  povorci je posvetio 18 odvojenih vijesti i one su uglavnom izvještavačkog karaktera, prostor je dat organizatorima koji su poslali poruke, a Avaz je u nekoliko odvojenih vijesti prenio i podržavajuće poruke nekoliko ambasadora i umjetnika.

I portal N1 pratio je sva događanja vezana za povorku, a uočio početka povorke objavili su i vijest uz prateći video o grupi mladića kako sa jednog objekta u centru grada nasilno skidaju zastavu duginih boja.

Od šest analiziranih TV dnevnika njih pet je centralnu informativnu emisiju počelo viješću o dešavanjima u Rusiji i pobuni grupe Wagner, a samo je Dnevnik FTV-a započeo viješću o održavanju Bh. povorke ponosa kojoj je posvećeno 12 minuta, nakon čega je pročitana reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta, a nakon njega objavljena je i vijest o kontraskupu.

N1 je nakon saopštavanja informacije o održavanju povorke imala desetominutno uključenje sa događaja koji je još bio u toku, a objavljene su poruke i izjave sa kontraskupa. Slično je, uz manju minutažu, izvještavao i BHT1.

Dnevnik Nove BH bio je najdetaljniji u izvještavanju sa povorke. Nakon živog javljanja sa članom Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, uslijedila je vijest o skidanju zastave, vijest o zastupniku Naše stranke u Skupštini KS Redžu Lemezanu koji je podržao odluku gradonačelnice Benjamine Karić, i rekacije na ovaj potez. U dnevniku je objavljena i vijest o Pride vikendu u New Yorku.

Dan poslije povorke mediji se nisu bavili Bh. povorkom ponosa. Jedan od opravdanih razloga za manjak interesovanja medija za analiziranje povorke leži u činjenici da je dan nakon povorke nedjelja i da redakcije rade samo sa dežurnim ekipama. Iz analiziranog sadržaja vidljivo je da jača svijest medija i da ispunjavaju svoju ulogu zastupnika javnosti, ali vidljiv je i neprofesionalizam i izostanak senzibiliteta medija iz RS.

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.