Medijske organizacije od ministrice pravde Srbije traže da spriječi izručenje Andreya Gniota Bjelorusiji

Medijske organizacije od vlasti u Srbiji traže da spriječe izručenje Andreja Gnjota Bjelorusiji

Medijske organizacije od ministrice pravde Srbije traže da spriječi izručenje Andreya Gniota Bjelorusiji

Predsjednica EFJ-a Maja Sever tvrdi da je riječ o politički motivisanim optužbama protiv bjeloruskog novinara.

foto: EFJ

Srbijanske vlasti ne bi trebale izručiti bjeloruskog novinara i aktivistu Andreya Gniota Bjelorusiji, koja ga traži zbog navodne utaje poreza, navele su u zajedničkom saopštenju Evropska federacija novinara (EFJ) i medijske organizacije i novinarska udruženja iz Srbije. U saopštenju koji je objavljen u petak pozivaju ministricu pravde Srbije Maju Popović da se usprotivi Gniotovom izručenju.

“Srpske vlasti ne bi trebalo da izruče bjeloruskog novinara Andreya Gniota da se suoči sa krivičnim prijavama u Bjelorusiji i odmah bi trebalo da ga puste na slobodu”, piše u saopštenju EFJ-a, novinarskih udruženja i medijskih organizacija među kojima su: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Nezavisnost, te Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Predsjednica EFJ-a Maja Sever istakla je da je riječ o polički motivisanim optužbama protiv Gniota.

“Uzimajući u obzir povrede ljudskih prava u Belorusiji, uključujući torturu i nepravedna suđenja, snažno pozivamo ministricu pravde Srbije Maju Popović da odmah obustavi proces ekstradicije”, rekla je Sever.

Andrej Gniot je bjeloruski novinar i suosnivač "Slobodne asocijacije sportista SOS BY", koja se u Bjelorusiji smatra "ekstremističkom organizacijom". Ukoliko dođe do toga da Gniot bude izručen Bjelorusiji, EFJ piše da bi se on potencijalno mogao suočiti sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj grupi za šta se predviđa zatvorska kazna do 10 godina, dok mu za utaju poreza po tamošnjem krivičnom zakonu prijeti kazna do sedam godina zatvora.

Navedene medijske organizacije podsjetile su da je Gniot priveden po dolasku u Srbiju 30. oktobra 2023. na osnovu međunarodne potjernice koju je Interpol izdao na zahtjev vlasti u Bjelorusiji zbog navodne optužbe za utaju poreza. Dodaju da je Viši sud u Beogradu u decembru prošle godine donio odluku da su se stekli uslovi za njegovo izručenje, ali da je nakon upućene žalbe ta odluka ukinuta, a predmet vraćen na ponovo razmatranje. Viši sud u Beogradu je 13. juna ove godine ponovo donio odluku da Gniot bude izručen Bjelorusiji, uprkos međunarodnog apela koju je u maju pokrenula koalicija Media Freedom Rapid Response (MFRR).

EFJ i medijske organizacije iz Srbije ponovo su pozvale vladu Srbije da zaštiti Andreya Gniota i obezbijedi njegovu bezbjednost i slobodu.

Izvor: NUNS, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.