#SaveCrypto kampanja za zaštitu enkripcije podataka

Medijske organizacije pokrenule peticiju za zaštitu enkripcije

#SaveCrypto kampanja za zaštitu enkripcije podataka

Dvadeset i dvije organizacije, uključujući Twitter, Facebook i Google, sponzorišu novu peticiju kojom se želi spasiti enkripcija podataka. Kampanja SaveCrypto obraća se predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Baracku Obami, od kojeg traži da osigura jak i siguran internet.

Foto: Screenshot/SaveCrypto

Američki kongres, FBI, kao i svjetski lideri žele ostvariti pristup sistemu šifriranja koji štiti informacije kako bi preventivno djelovali u slučajevima terorističkih napada. Međutim, vodeće tehnološke kompanije, među kojima su i Apple i Microsoft, smatraju kako bi takav potez vlade mogao dovesti internetsku infrastrukturu u rizičan položaj. Jedan od argumenata koji zagovornici peticije navode je i taj da bi slamanje sistema šifriranja mogli zloupotrijebiti „loši igrači“.

„Ovakav prijedlog ugrožava ne samo naše privatne podatke, nego i sigurnost svake tehnologije koja se oslanja na enkripcijski sistem. Vlada ne smije uništiti sigurnost naših uređaja ili aplikacija. Zahtijevamo privatnost, sigurnost i integritet za našu komunikaciju. Slabljenje enkripcije znači i slabljenje kompletnog interneta“, navodi se u proglasu objavljenom na internet stranici kreiranoj za potpisivanje peticije savecrypto.org. Kampanja treba prikupiti 100.000 potpisa kako bi se njeni zahtjevi našli na razmatranju u Bijeloj kući.

Izvor: SaveCrypto, Observer