Međunarodne novinarske organizacije upozoravaju na Dodikov prijedlog zakona o kleveti

EFJ i EFJ upozoravaju na Dodikov prijedlog zakona o kleveti

Međunarodne novinarske organizacije upozoravaju na Dodikov prijedlog zakona o kleveti

“Pretvaranje klevete u zločin predstavljalo bi direktnu smetnju principima slobode štampe”, kažu iz EFJ i IFJ.
 
foto: predsjednikrs.net
 
Evropska i Međunarodna federacija novinara upozoravaju na opasnost od kriminalizacije klevete i traže od Evropske komisije i Vijeća Evrope da pozovu Vladu Republike Srpske (RS) i predsjednika tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika da poništi taj prijedlog.
 
Predsjednik RS Milorad Dodik tražio je krajem oktobra prošle godine da se kleveta i uvreda ponovo uvedu kao “krivična djela” u Krivični zakon Republike Srpske, zbog čega je reagovalo Udruženje BH novinari, a o čemu su se 25. januara 2023. oglasili iz Evropske federacije novinara (EFJ) i Međunarodne federacije novinara (IFJ). Ove dvije organizacije su se pridružile svojoj podružnici BH novinarima.
 
“Pretvaranje klevete u zločin predstavljalo bi direktnu smetnju principima slobode štampe prema kojima bi se trebalo moći slobodno razgovarati bez straha od sudskog spora ili zatvorske kazne: novinari koji su u opoziciji s vlastima mogli bi dobiti između tri i pet godina zatvora zbog izražavanja svojih stavova”, naglašavaju iz ove dvije organizacije.
 
U saopštenju navode kako je upotreba građanskog prava do sada pomogla da se izbjegnu javne i uticajne ličnosti da zloupotrijebe moć i ugroze slobodu medija korištenjem zastrašujućih pravnih opcija kojima bi se spriječilo izvještavanje o određenim pričama. Takođe, kako se dodaje, vraćanje klevete u krivično zakonodavstvo bila bi još jedna mogućnost sudskog gonjenja novinara i medija, a može dovesti do zloupotrebe pravnog sistema radi zastrašivanja i ušutkivanja novinara.
 
Osim toga, ako prijedlog zakona bude usvojen, kako dodaju, Bosna i Hercegovina (BiH) će biti suočena s dva različita standarda za klevetu jer će Federacija BiH, drugi bosanskohercegovački entitet, i dalje tretirati slučajeve klevete prema građanskom pravu. Upozoravaju da bi ovakvi dispariteti značajno i negativno uticali na ukupnu sigurnost, pravnu sigurnost i pravnu ravnopravnost građana u zemlji.
 
BH novinari podsjećaju da je u BiH trenutno otvoreno više od 300 aktivnih predmeta za klevetu u okviru građanskih tužbi, te na desetine SLAPP tužbi (Strateške tužbe protiv učešća javnosti).
 
“U demokratskim društvima to bi trebali činiti kao pojedinci, a ne koristiti svoju političku moć ili prijetiti novinarima zatvorom i snagom vlastite političke pozicije i uticaja institucije u kojoj sjede”, istakli su iz BH novinara.
 
EFJ i IFJ podsjećaju na peticiju BH novinara “Ne kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja” koju možete pronaći na ovom linku
 
Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.