Međunarodne organizacije uputile zahtjeve Bidenu zbog ubistava novinara u Gazi

Međunarodne organizacije uputile zahtjeve Bidenu zbog novinara u Gazi

Međunarodne organizacije uputile zahtjeve Bidenu zbog ubistava novinara u Gazi

U pismu se navodi da bi SAD trebala iskoristiti svoj značajan uticaj na izraelsku vladu.

foto: Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash

Šest organizacija za slobodu medija i ljudska prava u srijedu su uputile pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu u kojem ga pozivaju da odmah i odlučno djeluje kako bi promovisao uslove za sigurno i neograničeno izvještavanje usred oružanih sukoba između izraelskih snaga, te palestinskih i libanskih oružanih grupa. Također, uputile su mu i zahtjeve za sigurnost novinara u Pojasu Gaze.

Organizacije navode da je glasnogovornik američkog State Departmenta nedavno rekao da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu vidjele nikakve dokaze da Izrael namjerno gađa novinare. U pismu organizacije ipak naglašavaju da vjerodostojni izvještaji organizacija za ljudska prava i medija ukazuju da su napadi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u južnom Libanu 13. oktobra bili namjerni. U napadima je ubijen novinar Reutersa Issam Abdallah i ranjeno šest drugih novinara Reutersa, Al Jazeere i Agencije France-Presse.

Naveli su i da je IDF priznao da je 7. januara namjerno gađao automobil u Gazi u kojem su putovali novinari, ubivši dva novinara, među kojima i novinara Al Jazeere, i teško ranivši trećeg. U najmanje druga dva slučaja, novinari su prijavili da su primili prijetnje od zvaničnika iz Izraela i oficira IDF-a prije nego što su članovi njihovih porodica ubijeni u Gazi, navodi se u pismo.

U pismu se naglašava da ciljano ili neselektivno ubijanje novinara, ako je počinjeno namjerno, predstavlja ratni zločin, te da je Međunarodni krivični sud rekao da će istražiti izvještaje o ratnim zločinima počinjenim nad novinarima u Gazi.

U pismu se navodi da SAD daje dugu i jaku podršku Izraelu, te da je očito da je SAD jedna od najuticajnijih partnera Izraela. Zbog toga, SAD-u će, piše, biti suđeno kako je iskorišten taj uticaj da se osigura da se sve strane u sukobu pridržavaju međunarodnog prava.

“Sastavni dio ovoga je zaštita novinara, ne samo zato što su novinari civili, već i zato što imaju nezamjenjivu ulogu u dokumentovanju i izvještavanju o ratnim zločinima i drugim kršenjima ljudskih prava“, navele su organizacije u pismu.

„Vjerujemo da vaša administracija može i mora učiniti više da traži odgovornost za novinare ubijene u sukobima i da zaštiti i podrži lokalne i međunarodne novinare koji to prate“, dodale su.

SAD bi, naglašavaju, trebala iskoristiti svoj značajan uticaj na izraelsku vladu kako bi pritisnula Izrael da osigura da novinari mogu sigurno dokumentovati vojne operacije i rasvijetliti njihovu usklađenost s međunarodnim pravom.

„Stoga vas pozivamo da odmah i odlučno djelujete kako biste osigurali da sve strane poštuju prava novinara da izvještavaju o sukobu“, jedan je od zahtjeva.

Upućen je poziv i da se svim novinarima koji žele evakuaciju iz Gaze to i omogući.

Zahtijevaju i da Izrael i Egipat omoguće međunarodnim novinarima pristup Gazi, te da Izrael prekine sa blokadom komunikacija i preduzme sve potrebne korake kako bi osigurao sigurnost novinara u Gazi.

Pismo su, pored CPJ, potpisale organizacije: Freedom House, Fondacija za slobodu medija, Human Rights Watch, Knight First Amandment Institute na Univerzitetu Columbia i Reporteri bez granica.

Zbog nemogućih uslova u kojima se susreću palestinski novinari, Arapski reporteri za istraživačko novinarstvo (ARIJ) pokrenuli su akciju prikupljanja donacija za novinare u Gazi.

Uprkos teškim okolnostima u kojima se nalaze, kako navodi ARIJ, novinari nastavljaju pričati priče o svakodnevnim brutalnostima dok su i sami dio te priče koja uključuje ubistva njihovih kolega, članova porodica i gubitak domova, ali i opreme.

Podsjećaju da su u proteklih nekoliko sedmica pomogli desetinama palestinskih novinara da zamijene svoju oštećenu i izgubljenu opremu, a da im je sada potrebna veća podrška da im se pored opreme osigura i hrana, zimska odjeća, šatori ali i punjači na solarni pogon.

„Vaša donacija, bez obzira na veličinu, napravit će razliku i osigurat će da se pokrivanje događaja iz Gaze nastavi. Pridružite nam se u zalaganju za palestinske novinare“, piše u kampanji koja je dostupna na ovom linku.

Izvor: CPJ, ARIJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.