Meksiko: Ubijen novinar koji je bio pod policijskom zaštitom

Meksiko: Ubijen novinar koji je bio pod policijskom zaštitiom

Meksiko: Ubijen novinar koji je bio pod policijskom zaštitom

Reporter Pedro Tamayo Rosas ubijen je u meksičkoj saveznoj državi Veracruz, u gradu Tierra Blanca.
 
Foto: Milenio.com
 
Pedro Tamayo Rosas, novinar dva dnevna lista, Al Calor Politico i Piñero de la Cuenca, ubijen je iako je bio pod zaštitom države otkako je počeo primati prijetnje u januaru. Na Tamayoa su pucala dva napadača, ispred njegove kuće.
 
Zbog prijetnji, novinar je bio primoran živjeti izvan svog grada, ali se nakon nekoliko mjeseci ipak vratio u Tierra Blancu, gdje je, također, imao državnu zaštitu koja se sastojala od povremene policijske patrole u blizini njegovog doma.
 
Porodica novinara izjavila je kako su napadači bez problema otišli sa mjesta incidenta, iako je policijski auto bio udaljen samo deset metara od kuće u trenutku napada.
 
"Pozivamo vlasti da provedu opsežnu istragu smrti Pedra Tamayoa i da priortitet stave na moguću vezu sa njegovim novinarskim poslom", izjavio je Emmanuel Colombie, voditelj ureda Reportera bez granica za Latinsku Ameriku.
 
Nasilje nad medijima u Meksiku, a posebno u Veracruzu je porazno. Ubistva novinara se dešavaju čak i kada su pod državnom zaštitom, i pitanje je kako, pod takvim okolnostima, reporteri mogu izvještavati o osjetljivim lokalnim pričama, poručuju iz organizacije Reporteri bez granica.
 
Tamayo je izvještavao o lokalnom kriminalu, i vodio Facebook stranicu En la linea de fuego, los riesgos de la noticia (Na vatrenoj liniji, rizici izvještavanja). 
 
Treći je novinar ubijen u Veracruzu od početka godine, nakon Anabele Flores i Manuela Torresa Gonzáleza.
 
Izvori: RSF, CPJ