MFRR poziva na okončanje slučaja: Tri i po godine od ranjavanja Olivere Lakić

Organizacije pozivaju na okončanje nekažnjavanja pucnjave na Oliveru Lakić

MFRR poziva na okončanje slučaja: Tri i po godine od ranjavanja Olivere Lakić

Partneri organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) naglašavaju da je potreban nastavak reformi kako bi se stvorilo sigurno i otvoreno okruženje za nezavisno novinarstvo. 
 
foto: Joppe Spaa on Unsplash
 
Organizacija Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozvala je okončanje nekažnjavanja pucnjave i ranjavanja istraživačke novinarke iz Crne Gore Olivere Lakić iz 2018. godine te u svome saopćenju navode kako se nadaju da će nedavno hapšenje osumnjičenih dovesti do toga da se svi umiješani u ovaj slučaj suoče sa pravdom. 
 
Ova organizacija također pozdravlja nedavnu odluku o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona o pooštravanju kazni za napade na novinare koju je podržala i pozicija i opozicija i koja će ojačati i zaštitu novinara, ali naglašavaju potrebu za daljim reformama kako bi se stvorilo sigurno i otvoreno okruženje za nezavisno novinarstvo. 
 
Lakić, istraživačka novinarka koja je pratila organizovani kriminal i korupciju u dnevnom listu Vijesti, 8. maja 2018. godine ranjena je u nogu ispred svog stana u Podgorici. Napad je prvo klasifikovan kao pokušaj ubistva, ali je kasnije promijenjen u tešku tjelesnu povredu. Tužioci su rekli da su motiv napada bile njene istrage o lokalnim kriminalnim grupama i njihovim vezama sa regionalnim kriminalnim organizacijama. Iako su nakon napada uhapšeni brojni osumnjičeni, više od tri i po godine kasnije, niko nije izveden pred sud za pucnjavu i napad koji se dogodio usred dana, a Lakić ostaje pod policijskom zaštitom. 
 
Viši sud Crne Gore je 17. decembra 2021. godine naložio 30-dnevni pritvor Branislavu Karadžiću i policajcu Darku Laloviću, koje Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su pratili Lakić prije napada i prenosili informacije o njenom kretanju kavačkom klanu. 
 
Iako je nedavno došlo do određenih hapšenja, ipak još nije podignuta zvanična optužnica protiv njih ili bilo koga od onih za koje se sumnja da su umiješani u pucnjavu. Sve u svemu, napredak u procesuiranju onih koji stoje iza napada i dalje je bolno spor, podsjeća MFRR. Više članova narko-bande, uključujući i navodnog naoružanog napadača, zvanično su identifikovani kao osumnjičeni. Međutim, slučaj je još u fazi istrage. 
 
Organizacija MFRR podsjeća i na ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnih novina Dan Duška Jovanovića 2004. godine koje je i dalje ostalo neriješeno. 
 
Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je izjavio kako se nijedan novinar u Crnoj Gori ne može osjećati potpuno sigurno dok se taj slučaj ne riješi. 
 
“Ključni je pravni sistem u kojem se ovakvi ozbiljni fizički napadi na medijske radnike kažnjavaju odgovarajućim sankcijama. Zbog toga je ohrabrujuća činjenica da je Skupština Crne Gore 29. decembra jednoglasno izglasala izmjene i dopune Krivičnog zakoni kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara. Crnogorski novinarski sindikati, nevladine organizacije i organizacije civilnog društva su izradili prijedlog zakona u saradnji sa Ministarstvom pravde. Prema novom zakonu, osuđeni za nanošenje teških telesnih povreda osobama koje se bave širenjem javnih informacija – kao u slučaju Olivere Lakić – umjesto dosadašnjih pet godina, čekat će kazne do osam godina zatvora, uz strože kazne za ubice novinara“, navodi se u saopštenju.
 
Iz MFRR-a naglašavaju da bi sljedeći korak u borbi za pravdu za novinare bio angažovanje stranog eksperta da istraži ubistvo Duška Jovanovića. Iako je takvo imenovanje prije tri godine odobrila bivša Komisija za istraživanje napada na novinare, od tada ništa nije poduzeto. MFRR poziva sadašnju vladu Crne Gore da preokrene ovu situaciju i odgovori na druge preporuke Komisije te ističu da je ostalo još mnogo toga da se uradi na poboljšanju šire situacije za slobodu medija i nezavisne novinare u Crnoj Gori. 
 
Verbalni i fizički napadi i prijetnje novinarima i medijskim radnicima i dalje su česti.
 
Napadi na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića u martu 2021. godine, prijetnje smrću upućene glavnom uredniku Antene M Darku Šukoviću i kolumnisti Draganu Bursaću u maju, te zastrašivanje Milke Tadić Mijović u augustu pokazuju sa kakvim prijetnjama se novinari suočavaju dok obavljaju svoj posao. 
 
Od jednakog značaja su, kako navode iz MFRR-a, napori da se završi reforma Radio-televizije Crne Gore (RTCG) iz državnog medija u javni medij te da se to mora raditi u nepolitičkom smislu.
 
Dodaju i da u ovim slučajevima nema brzih rješenja te da je potrebna značajna politička volja. MFRR je spreman da podrži rad Komisije i Vlade Crne Gore u postizanju ovih ciljeva.
 
Sve potpisnice poziva MFRR-a u kome traže da se kazne počinioci napada i ranjavanja Olivere Lakić možete pronaći na ovom linku.
 
Podsjetimo, Olivera Lakić je 2019. godine dobila nagradu koju američki State department svake godine dodjeljuje hrabrim ženama svijeta. Ona je nagrađena za „svoju posvećenost istraživačkom novinarstvu i to što je simbol pokretanje medijske reforme, koji odbija da se preda u svojim naporima da razotkrije priče o kriminalu i korupciji, čak i ako se prijeti njoj i njenoj porodici“.
 
Izvori: IPI, N1 i FoNet
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.