MFRR: Slovenska vlada razdire slobodu medija preuzimajući predsjedanje EU

MFRR: Slovenska vlada razdire slobodu medija preuzimajući predsjedanje EU

MFRR: Slovenska vlada razdire slobodu medija preuzimajući predsjedanje EU

U Sloveniji se po povratku premijera Janše na vlast u martu prošle godine pogoršalo stanje medijskih sloboda, navodi se u novom izvještaju Media Freedom Rapid Responsea.

foto: screenshot MFRR

Koalicija organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa Media Freedom Rapid Response (MFRR) u svom novom izvještaju upozorava da Slovenska vlada premijera Janeza Janše ulaže sve sistematičnije napore za ugrožavanje kritičnih medija, piše Evropska federacija novinara.

U novom izvještaju koalicije se, kako se navodi, zaključuje da je u Sloveniji koja 1. jula preuzima rotirajuće predsjedanje Evropskom unijom došlo do pogoršanja slobode medija po povratku premijera Janše na vlast u martu prošle godine. Od tada je vladajuća Slovenska demokratska stranka (SDS) započela kampanju za preoblikovanje medija u korist provladinog narativa, a u izvještaju piše da je u posljednjih 14 mjeseci došlo do kontinuiranog pritiska na novinarstvo.

Iako u Sloveniji još uvijek vlada visok stepen pluralizma, to više nije siguran prostor za slobodne mediije, a u izvještaju piše i da su se pod vodstvom SDS-a razvili i novi oblici pritisaka.

U izvještaju se navodi da su od Janšinog povratka na vlast zabilježeni pokušaji preuzimanja veće kontrole nad javnim servisom i Slovenskom novinskom agencijom (STA). U posljednjih devet mjeseci vladajuća SDS stranka i vladin ured za komunikacije (UKOM) nastoje destabilizirati i finansijski zagušiti Slovensku novinsku agenciju, piše u izvještaju.

Kao i u periodu kada je od 2004. do 2008. prvi put obnašao funkciju premijera, i sada je, kako piše u izvještaju, Radiotelevizija Slovenije izložena vladinom pritisku kroz prijetnje za smanjenje finansija i uznemiravanje njenih uposlenika. S druge strane, propagandni mediji su, kako se navodi, nagrađeni ugovorima o državnom oglašavanju. U izvještaju piše da je premijer Janša pokrenuo seriju napada na javni servis opisujući ga kao “ubicu medija” i optužujući ga za pokušaj rušenja vlade.

Slovenski vladini službenici, kako piše u izvještaju, podržavaju Janšine napade na novinare, dok slovenski novinari vjeruju da je porast prijetnji nasiljem putem interneta i od strane građana Slovenije, posljedica agresivne strategije vladajuće stranke u toj zemlji.

U izvještaju se ističe kako se novinarke u Sloveniji posebno nalaze na meti seksističkih uvreda i prijetnji, kao i da retorika javnih službenika ugrožava novinare iz nezavisnih i provladinih medija što dovodi do porasta fizičkih napada na novinare.

Od Janšinog povratka na vlast, kako piše u izvještaju, došlo je do produbljenja polarizacije i porasta samocenzure, te je javnosti dodatno uskraćen pristup informacijama.

Ovakvi postupci izazivaju paniku jer, kako se navodi, odražavaju elemente strategije zarobljavanja medija koje koristi mađarski predsjednik Viktor Orban, a Evropska federacija novinara piše da je zabilježen i priliv mađarskog kapitala u slovenskim provladinim medijima.

U kreiranju ovog izvještaja su osim organizacija članica Media Freedom Rapid Responsea učestvovale i Evropska federacija novinara, Međunarodni institut za štampu, Free Press Unlimited, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, kao i predstavnici Reportera bez granica, Europske radiodifuzne unije, Medijske organizacije jugoistočne Europe i Saveza javnih medija.

Izvor: EFJ, MFRR

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.