Mijatović: Napad na novinara je napad na društvo

Mijatović: Napad na novinara je napad na društvo

"Kako se završava još jedna godina i dalje me rastužuje najveći problem s kojim se stalno suočavam, a to je sigurnost novinara", navela je u izjavi za Fenu predstavnica za slobodu medija OSCE-a, Dunja Mijatović, a prenosi Radio Sarajevo.

Predstavnica za slobodu medija navodi kako je zabrinjavajuće to što se u današnje vrijeme u zemljama koje se zovu demokratskim, novinari i dalje suočavaju s prijetnjama, zastrašivanjem, uznemiravanjem i fizičkim nasiljem. "Svaki dan novinari u državama članicama OSCE-a primaju prijetnje. Nažalost, takve prijetnje se prečesto i ostvaruju. U zadnjih nekoliko mjeseci novinari su brutalno napadani na ulicama, u njihovim domovima podmetani su požari, a eksplozivne naprave u njihovim automobilima. Zbog toga je moj ured zajedno s Komisijom za istraživanje ubistava novinara u Srbiji pokrenuo kampanju kako bi u potpunosti upoznao javnost s prijetnjama s kakvim se novinari suočavaju zato što rade svoj posao", navela je Mijatović. 

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Mijatovićeva je izrazila zabrinutost zbog porasta prijetnji novinarima kao i pokušajima gušenja slobode medija uvođenjem novih zakona. "Napad na novinara je napad na društvo jer se svima nama time oduzima pravo na slobodu izražavanja. Niko ne smije doživjeti nasilje, prijetnje ili uznemiravanje zbog izražavanja svog mišljenja. Moramo prihvatiti činjenicu da cijena života u demokratiji jeste tolerisanje onoga što nam se možda ne dopada. Moramo braniti pravo svakoga na slobodu izražavanja. Istorija nas uči da je prva žrtva obično istina", ističe Dunja Mijatović. 

Izvor: Radio Sarajevo