Milorad Dodik ne prestaje sa verbalnim napadima na novinare

Milorad Dodik opet napao televiziju BN

Milorad Dodik ne prestaje sa verbalnim napadima na novinare

Predsjednik RS-a ponovo napao BN televiziju i novinarku Tijanu Milinković.

foto: Screenshot / YouTube RTRS

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik je na jučerašnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Banjaluci napao televiziju BN i novinarku Tijanu Milinković.

Na pitanje novinarke Milinković Dodik je rekao da je BN izdajnička televizija koja podriva RS i prima redovne apanaže od Američke ambasade, te da direktor te televizije zbog toga ugodno i lijepo živi.

“Doći će i vama kraj. I vašoj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja usmjerenoj samo na satanizaciju Milorada Dodika. Zato što ste plaćeni. Zato to radite. Vi ste najobičniji plaćenici…”, rekao je Dodik sa uperenim prstom prema novinarki.  

“Samo petljate i lažete. Gdje god stignete, prevarite i pokušavate da održite jednu strukturu ljudi koji navodno vama vjeruju kada podrivate Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Milinković je pokušala nekoliko puta da ponovo postavi pitanje, a Dodik je ponavljao da mu ne upada u riječ.

“Slobodni ste da dođete ovdje, da radite i iznosite svoje stavove, ali onda dozvolite da vam Milorad Dodik kaže da ste vi jedna sramotna izdajnička struktura, koja apsolutno radi protiv interesa ovog naroda i da ništa ne čini u korist ovog naroda“, kazao je Dodik.

“Nemojte me prekidati. Pitali ste me fino, ja vam kažem vi ste stvarno bezobrazni. Eto, to je vaša televizija. Bezobrazna. I bezobrazno mi upadate u riječ. Kako vas nije sramota? Šta vi mislite, da bih ja ovdje trebao da vas trpim? Ja vas jedva gledam. Nemojte mi upadati u riječ, je li vam jasno?! Kada ja govorim nemojte mi upadati u riječ, ja sam slušao šta ste vi rekli”, dodao je.

Miliković je istakla da ovo nije prvi put da napada novinare, ali je prvi put da uperi prst na nju dok mu se obraća.

“Ja ću da nastavim da radim kao i do sada, profesionalno i u skladu sa novinarskim normama, te da svojim radom ukazujem na sve neregularnosti u našem društvu, kojih ima na pretek. I od svog posla da živim časno”, izjavila je novinarka Tijana Milinković za N1 i Capital.ba.

U februaru ove godine Dodik je na pitanje iste novinarke o zloupotrebama javnih funkcija, umjesto odgovora kazao da pored njenog imena treba da stoji i riječ “podvala”.

Dodik se redovno obrušava na novinare, napada ih i vrijeđa. Prošli mjesec je optužio medije Capital, Buku, N1 i BN da rade protiv RS. „Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri miliona funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv RS i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani sa 'Bukom', 'Capitalom', 'BN televizijom', koji se izdajnički odnose prema RS, a podanički odnose prema novcu koji dobijaju za te stvari”, izjavio je Dodik tada navodeći da od sarajevskih medija prednjači N1.

Aleksandar Trifunović, urednik Buke, nakon Dodikove izjave je kazao da je Dodik iznio brutalne laži i klevete i da Dodik crta mete novinarima prozvanih medija.

„Na ovaj način Milorad Dodik crta mete novinarima prozvanih medija i daje naredbu svojim sljedbenocima da mogu da rade šta hoće prema označenim metama, kao onomad kad mi je ostećena imovina a on sam rekao uživo, da sam ja to uradio sam sebi”, rekao je Trifunović.

U izvještaju BH novinara “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022.” predstavljenog u martu 2023. Navodi se između ostalog da su novinari i mediji u BiH tokom 2022. bili izloženi čestim političkim pritiscima a broj političkih pritisaka i verbalnih prijetnji novinarima povećan je za 40 posto u odnosu na godinu ranije. Čak trećina prijavljenih slučajeva odnosi se na razne oblike političkih pritisaka, te napada i uvreda od strane političara i javnih zvaničnika.

 

Izvor: N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.