Nakon napada u Charlottesvilleu, Facebook ponovo naglašava borbu protiv govora mržnje

Nakon napada u Charlotesvilleu, Facebook ponovo naglašava borbu protiv govora mržnje

Nakon napada u Charlottesvilleu, Facebook ponovo naglašava borbu protiv govora mržnje

Napad koji se prije pet dana dogodio u američkom gradu Charlottesvilleu ponovo je u fokus internet kompanija i društvenih mreža stavio problem govora mržnje.

Osnivač i predsjednik Facebooka, Mark Zuckerberg, u izjavi povodom nasilja koje se tokom vikenda dogodilo u američkom gradu Charlottesville, kada je jedna osoba stradala u napadu na antirasistički skup, obećao je da će Facebook pojačati borbu protiv govora mržnje i ukloniti svaki post koji "promovira ili slavi zločine iz mržnje ili terorističke radnje". Zuckerberg je u izjavi osudio neonaciste i rasiste, dodajući da je "sramota što se ove stvari i dalje moraju obilježavati kao pogrešne, kao da to nije očigledno".

Facebook nije jedina internet kompanija koja je osjetila posljedice napada u Charlottesvilleu, u američkoj državi Virdžinija, gdje su se u subotu, 12. augusta, nacionalističke grupe skupile da protestuju protiv uklanjanja statue konfederacijskog generala Roberta E. Leeja i gdje je 32-godišnja Heather Heyer ubijena kada se auto zabio u učesnike protuprotesta. Google i GoDaddy, američki registar internet domena, otkazali su hosting neonacističkom web sajtu The Daily Stormer, navodeći da bi sadržaj sajta mogao prouzročiti dodatno nasilje.

Izvor: The Verge, CNET