Nakon prošlogodišnjih ograničenja, Twitter počeo preporučivati tweetove povezane s Kremljem

Nakon prošlogodišnjih ograničenja, Twitter počeo preporučivati tweetove povezane s Kremljem

Nakon prošlogodišnjih ograničenja, Twitter počeo preporučivati tweetove povezane s Kremljem

Britanski Telegraph testirao Twitter i njegova ograničenja za naloge povezane s Rusijom.

foto: Pixabay

Kompanija društvenih mreža Twitter je uklonila ograničenja postavljena za naloge povezane s Kremljem, pokazala je analiza britanskog Telegrapha objavljena u petak 7. aprila.

Nakon testiranja koje su učinili s više računa pokazalo se da se u rezultatima pretraživanja, timelineu i preporukama na Twitteru prikazuju računi koji pripadaju predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i ruskoj ambasadi u Velikoj Britaniji.

Nalazi sugerišu da su ublažena ograničenja osmišljena kako bi se smanjio doseg ruske države i ruskih državnih medijskih organizacija na društvenim mrežama, uvedena nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022..

Prošlog aprila, u sedmicama nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, iz Twittera su kazali da "neće naglašavati ​​niti preporučivati ​​vladine račune koji pripadaju državama koje ograničavaju pristup besplatnim informacijama i koje su uključene u oružani međudržavni sukob", dodavši da će se politika odmah primijeniti na ruske državne račune.

To bi značilo, kako je istaknuto, da računi neće biti preporučeni u pretraživanjima, timelineu i na drugim uslugama na Twitteru.

Međutim, testovi koje je proveo The Telegraph prošle sedmice pokazali su da su računi ruske vlade prikazani na vrhu određenih rezultata pretraživanja i da se pojavljuju u prijedlozima drugih računa koji slijede na toj mreži.

Tweetovi ruske vlade pojavili su se u Twitterovom algoritamski vođenom feedu "For You" za novootvoreni račun, čak i kada ih nije počeo pratiti na mreži.

"Bilo bi vrlo malo vjerovatno da bi se ova promjena dogodila slučajno ili bez znanja i smjernica osoblja kompanije", rekao je bivši zaposlenik Twittera za Telegraph.

Telegraph piše da se društvene mreže smatraju ključnim u širenju dezinformacija iz Kremlja te podsjeća na tweet sa naloga ruske ambasade u Britaniji koji je bio sakriven zbog tvrdnji da ukrajinske snage pucaju na vlastite građane.

Elon Musk je kupio Twitter prošlog oktobra za 44 milijarde dolara nakon čega je poništio mnoge moderacijske napore društvene mreže, rekavši da želi promicati slobodu govora.

Prošle sedmice se pokazalo da je Twitter ublažio ograničenja za račune ruskih i kineskih državnih medija kao što su RT.com i Global Times, uvedena 2020. Wenhao Ma, novinar televizijske kuće Glas Amerike, naišao je na preporučene objave medijskih kuća koje finansira Peking. 

Prošlosedmično istraživanje izvornog koda Twittera pokazalo je da njegov algoritam smanjuje rangiranje objava vezanih za krizu u Ukrajini.

Musk se našao na meti kritika zbog kontroverznih tweetova u kojima je iznosio mirovni plan koji bi uključivao predaju velikog dijela Ukrajine koji je Rusija okupirala nakon invazije. Međutim, njegova satelitska internetska usluga Starlink pokazala se korisnom za odbranu Ukrajine.

Telegraph navodi i da nisu uspjeli dobiti odgovor iz Twittera. Kažu da su dobili automatski odgovor sa email adrese njihovog ureda za medije, a da Ella Irwin, voditeljica povjerenja i sigurnosti, nije odgovorila na njihov zahtjev za komentar.

Izvor: Telegraph

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.