Napadi i govor mržnje na društvenim mrežama

Napadi i govor mržnje na društvenim mrežama

Napadi i govor mržnje na društvenim mrežama

Novinari koji kritički pišu o kulturi nekažnjivanja i nacionalističkoj podijeljenoj retorici političkih elita posebno su pod prijetnjom.

Brojni novinari u Bosni i Hercegovini i dalje se suočavaju sa napadima i uznemiravanjem na Internetu, a naročito na društvenim mrežama. Oni su uglavnom usmjereni protiv novinara koji pišu o etnonacionalizmu, političkim elitama i korupciji. Novinari portala zurnal.info koji pišu istraživačke priče o korupciji u posljednje vrijeme primaju brojne prijetnje, uglavnom putem društvenih mreža. Portal tacno.net  koji objavljuje kolumne i mišljenja intelektualaca i novinara koji pišu, između ostalog, o poricanju ratnih zločina, nekažnjavanju i slavljenju ratnih junaka godinama je pod online napadima.

“Svaki tekst koji objavimo na našem portalu i koji kritički govori o nekim pitanjima u našem društvu prima brojne negativne komentare i prijetnje”, izjavila je Štefica Galić, glavna urednica www.tacno.net. Godine 2016. Galić je na Facebook stranici primila brojne prijetnje smrću zbog kritiziranja podizanja zastave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZBH), čiji su dužnosnici osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). “Prijavila sam prijetnje Tužilaštvu, ali prošlo je godinu i pol, a još me nisu kontaktirali”, rekla je Galić.

Novinari koji kritički pišu o kulturi nekažnjivanja i nacionalističkoj podijeljenoj retorici političkih elita posebno su pod prijetnjom. Novinar Dragan Bursać, žestoki kritičar kulture zaborava i poricanja ratnih zločina, više puta je verbalno napadnut, a na određeno vrijeme bio prisiljen napustiti Banja Luka. Prošle godine je primio prijetnje smrću putem online mreža, jedna od njih je bila za tekst u kojem osuđuje tada najavljeni banjalučki skup podrške Ratku Mladiću, a druga na Facebook stranici ispod teksta o blokadi Bihaća od strane Vojske Republike Srpske i o potrebi izvinjenja, snošenja odgovornosti i institucionalne osude osoba koje su krive za zločine. Kaže da policija i Odjeljenje za cyber kriminal u MUP-u RS-a rade svoj posao, identificiraju IP adrese i osobe, ali kada sve pređe na tužilaštvo, onda tu sve i staje.

Novinari se suočavaju s uvredljivim i diskriminirajućim izjavama političara i drugih javnih osoba. Novinarka Selma Učanbarlić iz Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu 2016. godine je bila izložena govoru mržnje, javnim online prijetnjama i zlostavljanju na temelju njezinog rodnog identiteta zbog članka o korupciji u zdravstvenom sektoru u Sarajevu. Učanbarlić i Bursać vjeruju da bi novinari trebali javno govoriti o tim napadima. “Jedina i najveća zaštita novinara je apsolutna javnost. Kao što je tim silnim cyber huliganima i realnim huliganima privatnost zaštita iza silnih nick name-ova i lažnih IP adresa, onda je nama jedini spas u potpunom out-ovanju i potpunoj dominaciji u javnosti”, rekao je Dragan Bursać.

Ipak, samo nekoliko njih govori javno o uznemiravanju i napadima koje primaju, a mnogi odlučuju da šute. Jedan od razloga je nedostatak pravnih mehanizama zaštite. Unatoč primljenim brojnim uvredljivim komentarima i prijetnjama, bloger Srđan Puhalo iz Banje Luke ih ne prijavljuje. Jedan od razloga je to što vjeruje da većina njih nije ozbiljna, a drugi da njihovo prijavljivanje ne bi donijelo nikakvu razliku.

Cilj projekta Go Digital against Harassment je doprinijeti sigurnosti novinara i zaštiti slobode medija u Bosni i Hercegovini podizanjem svijesti o online prijetnjama protiv novinara. Projektni partneri JABiHEU i Fondacija Mediacentar Sarajevo provode istraživanja o online zlostavljanju novinara i vode javnu kampanju, objavljujući fotografije novinara koji govore o potrebi zaustavljanja online napada i zaštiti medijskih sloboda.

This project is funded by the European Union through the small grants programme “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans” implemented by the Croatian Journalists’ Association as part of the regional project Western Balkan’s Regional Platform for Advocating Media Freedom and Journalists’ Safety, carried out through partnership of six regional journalists’ associations – Independent Journalists’ Association of Serbia (IJAS), Association of BH Journalists (BHJ), Croatian Journalists’ Association (CJA), Association of Journalists of Kosovo (AJK), Association of Journalists of Macedonia (AJM) and the Trade Union of Media of Montenegro (TUMM).