Napadi, prijetnje i hapšenja novinara u Pojasu Gaze, Izraelu i na Zapadnoj obali

Napadi, prijetnje, hapšenja, cenzura: Novinari suočeni s mnogobrojnim pritiscima

Napadi, prijetnje i hapšenja novinara u Pojasu Gaze, Izraelu i na Zapadnoj obali

Izraelska vlada odobrila novu uredbu za privremeno gašenje informativnih kanala koji 'štete nacionalnoj sigurnosti'.

foto: Pixabay

Do 23. oktobra, najmanje 23 novinara je ubijeno u Pojasu Gaze, Izraelu i Libanu. Od toga, 19 je Palestinaca, troje je Izraelaca i jedan Libanac. Pored toga, osam novinara je ranjeno, a troje se smatra nestalim, objavio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Ova američka nevladina organizacija, koja promoviše slobodu medija i brani prava novinara, prikuplja podatke o novinarima u Izraelu, Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Kako pristižu dodatne informacije, podatke redovno ažuriraju, napominje CPJ.

Osim što dokumentuje sve veći broj ubijenih i ranjenih novinara, CPJ je zabilježio više napada na novinare i slučajeva ograničavanja medijskih sloboda u Izraelu, Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujući fizičke napade, hapšenja, prijetnje, cyber napade i cenzuru.

Ova nevladina organizacija istražuje izvještaje da je više desetina medijskih redakcija u Pojasu Gazi oštećeno, zbog čega su mnogi novinari ostali bez sigurnog mjesta za obavljanje posla. Novinari se u Pojasu Gaze takođe bore i sa nestankom struje, nestašicom hrane i vode, a ponekad moraju bježati sa svojim porodicama, naveli su iz CPJ-a.

“Novinari u Gazi su suočeni sa eksponencijalnim rizikom”, rekao je Sherif Mansour, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. Dodao je i da se novinari na Zapadnoj obali i Izraelu takođe suočavaju s prijetnjama, napadima i zastrašivanjem kojima se, kako je dodao Mansour, ometa novinarski rad tokom pokrivanja sukoba.

Pored toga, izraelska vlada je odobrila 20. oktobra novu uredbu koja će omogućiti privremeno gašenje informativnih kanala koji 'štete nacionalnoj sigurnosti'. Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pozvala Izrael da preispita svoju odluku u ime medijskog pluralizma i prava javnosti na informacije. IFJ smatra da je ova uredba naročito usmjerena na katarski kanal Al Jazeeru ali da bi mogla uticati i na rad drugih medija. 

Napadi i hapšenja novinara

Novinari medija poput BBC-a, Al-Jazeere, RT Arabic i Al-Araby TV prijavili su slučajeve ometanja njihovog rada. CPJ je u članku istraživača Mohameda Mandoura objavio listu napada, hapšenja i prijetnji novinarima. Novinar i kolumnista Israel Frey se, naprimjer, 16. oktobra morao sakriti nakon što su, prema pisanju Haaretza i Middle East Eyea, njegov dom napale ekstremističke grupe jer je izrazio solidarnost s Palestincima u Pojasu Gaze. 

Ovaj novinar je, kako piše Guardian, objavio video u kojem se moli za žrtve napada Hamasa i Izraela. Ubrzo nakon toga, anonimni korisnik platforme za razmjenu poruka Telegram objavio je njegovu adresu, koju su podijelile desničarske grupe.

Reportere arapskog servisa BBC-a Muhannada Tutunjia i Haithama Abudiaba, zajedno sa njihovim timom, 12. oktobra je policija u Tel Avivu izvukla iz vozila, pretresla ih i držala na nišanu, iako je njihovo vozilo imalo crvenu traku sa natpisom TV. Oni su takođe pokazali svoje pres-akreditacije policiji. BBC je izvijestio da je Tutunji dobio udarac po vratu i da mu je telefon bačen na zemlju dok je pokušavao da snimi incident.

U odgovoru iz izraelske policije navodi se da su službenici primijetili “sumnjivo vozilo i zaustavili ga zbog pregleda” i da su pretražili vozilo “zbog straha od posjedovanja oružja”, objavio je CPJ.

Sky News Arabia je 7. oktobra saopštio da je njihov tim u izraelskom gradu Aškelonu napala izraelska policija. Dopisnik ovog kanala, Firas Lutfi, izjavio je da su mu pripadnici policije uperili puške u glavu, prisilili ga da se skine, kao i da su zaplijenili telefone njegovog tima i ispratili ih iz tog područja, prenio je CPJ.

Palestinski novinarski sindikat (PJS) i New Arab su izvijestili da su Izraelske odbrambene snage 18. oktobra uhapsile dvojicu palestinskih novinara Alaa Rimawayja i Imada Abu Awada. Dva dana ranije, 16. oktobra, Izraelske odbrambene snage su uhapsile četvoricu palestinskih novinara: Mustafu Al-Khawaja, Sabrija Jabra, Abdela Nassera Al-Lahama i Muatha Amarna na Zapadnoj obali, objavili su iz CPJ-a.

CPJ napominje da je razgovarao sa porodicama četiri od šest novinara koji su potvrdili hapšenja i rekli da vjeruju da su novinari uhapšeni zbog komentara na društvenim mrežama o sukobu.

Prijetnje i cyber napadi

RT Arabic i PJS navode da je izraelska policija 15. oktobra, radi provjere identiteta na granici, zaustavila dopisnicu RT Arabic Daliju Nammari i njenu ekipu koji su imali izraelske pres-akreditacije. Jedan policajac je Daliji prijetio oružjem, a ekipa je upozorena da se ne vraća na lokaciju ili će biti uhapšeni, navodi CPJ.

Al-Araby TV je, kako prenosi CPJ, 15. oktobra objavila video na kome se vidi izraelski policajac koji galami na njihovog dopisnika dok je izvještavao uživo iz izraelskog grada Ašdoda. Novinar je tokom izvještavanja rekao da je policajac bio naoružan.

Al Jazeera je 14. oktobra podijelila snimak iz područja u blizini Pojasa Gaze na kojem se vidi kako četiri vojnika Izraelskih odbrambenih snaga naređuju novinarima Al Jazeere da prestanu sa snimanjem i odmah napuste to područje. 

CPJ je naglasio da nisu dobili odgovore o ovim incidentima od glasnogovornika Izraelskih odbrambenih snaga za Sjevernu Ameriku.

Pored toga, CPJ je zabilježio i cyber napade na medijske kuće. Zvanična novinska agencija Palestinske uprave Wafa je 18. oktobra imala cyber napad koji je poremetio rad njihove stranice. “Ovaj napad je dio šireg napora da se suzbiju palestinski mediji i ušutkaju platforme istine”, navedeno je iz Wafe, a CPJ ističe da nije mogao utvrditi ko je izvršio napad.

Stranica The Jerusalem Posta nije radila 8. oktobra zbog serije cyber napada o čemu je izviješteno 9. oktobra. Grupa Anonymous Sudan preuzela je odgovornost za ove napade o čemu su izvijestili časopisi Axios i Time.

Više o novinarima u Gazi i Izraelu možete pronaći u evidenciji CPJ-a. Ova međunarodna organizacija ima i pripremljene sigurnosne resurse za novinare koji izvještavaju o sukobima.

Izvor: CPJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.