Najmanje dvanaest novinara poginulo u Gazi, Izraelu i Libanu

Medijske organizacije upozorile na smrti novinara u Gazi

Najmanje dvanaest novinara poginulo u Gazi, Izraelu i Libanu

Međunarodne organizacije pozivaju na hitnu zaštitu novinara i medijskih redakcija.

foto: Pixabay

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) navodi da je do 15. oktobra najmanje 12 novinara poginulo, dvoje nestalo, a osam je ranjenih u izraelskim napadima na Gazu i u napadima Hamasa. U istom periodu, oružani napadi su odnijeli nekoliko hiljada života na obje strane i rezultirali sa više hiljada ranjenih. 

CPJ navodi da se novinari u Gazi suočavaju sa posebno visokim rizicima jer se suočavaju s kopnenim i zračnim napadima izraelskih trupa, otežanom komunikacijom i nestankom struje.

„U prvih osam dana sukoba potvrđeno je da je deset palestinskih novinara poginulo i jedan izraelski novinar, dok je jedan nestao. Novinar sa sjedištem u Bejrutu ubijen je 13. oktobra tokom granatiranja u južnom Libanu u kojem je ranjeno šest osoba“, piše CPJ.

Organizacija naglašava da su novinari civili koji obavljaju važan posao u vrijeme krize i da ne smiju biti na meti zaraćenih strana. Kako je rekao Sherif Mansour, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, „novinari podnose velike žrtve širom regiona prateći ovaj sukob“.

„Sve strane moraju poduzeti mjere za osiguranje njihove sigurnosti kako bi zaustavile ovu smrtonosnu i veliku štetu“, kazao je.

Na stranici su objavili listu koja sadrži imena ubijenih, nestalih, ili povrijeđenih novinara koja se, kako je navedeno, ažurira. U pojedinim slučajevima, pored novinara ubijeni su i njihovi članovi porodice kao i djeca. 

CPJ je uputio i sigurnosne savjete za novinare koji su dostupni na više jezika, uključujući i arapski. Među savjetima se nalaze i preporuke za medijske radnike poput psihološke sigurnosti, ali i za izvještavanje o oružanim napadima.

Potrebna hitna zaštita novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je generalnog direktora UNESCO-a i agencije UN-a odgovorne za zaštitu i sigurnost novinara da učini sve što je moguće kako bi osigurali da novinari u regionu gdje se dešavaju napadi, kako domaći tako i strani, svoju misiju informisanja javnosti obavljaju u potpunoj sigurnosti.

Istakli su da je IFJ od izbijanja oružanog sukoba između Hamasa i Izraela u stalnom kontaktu sa Palestinskim novinarskim sindikatom (PJS) i sa izraelskim novinarima. 

Navode da je izraelska vojska u noći 13. oktobra 2023. zatražila od više od milion Palestinaca na sjeveru Gaze da se presele na jug teritorije kako bi izveli vojne akcije. Dodaju da su zabrinuti zbog posljedica po civile i novinare. Takođe, pozivaju zaraćene strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo i Povelju UN-a.

IFJ prenosi informacije PJS-a u kojima se navodi da nijedan strani novinar trenutno ne izvještava iz Pojasa Gaze niti ima pristup da uđe u region kako bi izvještavao o napadima. Samo palestinski novinari, kako se dodaje, mogu izvještavati o tome šta se dešava.

„Stoga je hitno da UN, a posebno UNESCO, zaštite ove novinare i njihova prava i zadrže njihov pristup internetu i drugim komunikacijama kako bi mogli informisati lokalno palestinsko stanovništvo i svijet o ratu u Gazi“, naveli su u saopštenju.

Pored navedenog, podsjetili su i da je borba protiv dezinformacija jedan od stubova Globalne etičke povelje IFJ-a za novinare, koja, kako se naglašava, mora ostati okosnica profesionalnih principa novinara.

IFJ i njegovi treneri za sigurnost uzeli su u obzir uslove za novinare u Pojasu Gaze i ažurirali svoje sigurnosne savjete te pozvali sve redakcije, posebno poslodavce, da zaštite novinare na terenu.

Novinare potrebno zaštiti kao i civile 

Reporteri bez granice (RSF) su takođe uputili saopštenje za javnost u kojem su podsjetili da je prije ubistva novinara Reutersa Issama Abdallaha, koji je ubijen 13. oktobra na južnoj granici Libana, još šestero novinara ubijeno u izraelskom bombardovanju Gaze, ne računajući one koji su, kako piše RSF, ubijeni van svog posla.

U subotu, 14. oktobra, Abdallah je sahranjen u El Khayamu u Libanu, a ubijen je, piše RSF, dok je sa nekoliko kolega izvještavao za novinsku agenciju Reuters.

„Grupa novinara, jasno prepoznatljiva, bila je stacionirana u blizini sela Alma al Chaab, koje se nalazi u južnom Libanu na granici s Izraelom, kako bi izvještavala o sukobima između izraelskih vojnih snaga i oružane grupe Hezbolah u Libanu“, piše RSF. On je, dodaje se, kako tvrde medijski profesionalci koji su preživjeli, pogođen izraelskim granatiranjem.

Organizacija je prenijela i riječi izraelske vojske koja je saopštila da im je „veoma žao zbog smrti novinara i da to istražuju“.

Međunarodni institut za medije (IPI) takođe je pozvao sve strane da poduzmu sve mjere za zaštitu novinare.

„IPI je duboko uznemiren izvještajima da je najmanje sedam palestinskih novinara ubijeno od subote, dok je nekoliko drugih povrijeđeno. Postoje i izvještaji da je jedan izraelski novinar otet u južnom Izraelu, dok su još dva palestinska novinara navodno nestala“, navodi se u saopštenju od 10. oktobra.

Naveli su imena ubijenih novinara ali i navode Kancelarije za medije palestinske vlade da je u izraelskim bombaškim napadima gađano više od 40 medijskih kancelarija u Gazi.

„Usred užasnih događaja koji su se od subote dogodili u Izraelu i Gazi, podsjećamo sve strane na njihove obaveze zaštite novinara u situacijama oružanog sukoba a koje su u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i zakonom o ljudskim pravima“, rekla je direktorica za zagovaranje iz IPI-ja Amy Brouillette.

Podsjećaju da prema Ženevskoj konvenciji o zaštiti civila u vrijeme rata, novinari i medijski radnici koji izvještavaju o oružanim sukobima moraju biti tretirani i zaštićeni kao civili i mora im se omogućiti da izvještavaju o događajima bez uplitanja. Istakli su da je namjerno gađanje novinara kao civila ratni zločin.

Izvor: CPJ, IPI, IFJ, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.