Napadnuti novinar iz Brčkog saslušan u policiji

Devet kopči na arkadi nakon napada na novinara u Brčkom

Napadnuti novinar iz Brčkog saslušan u policiji

Iz Udruženja BH novinari poručuju da je bitna brza i efikasna istraga policije.
 
foto: Mirza Dervišević / Facebook
 
Novinar i urednik portala Times.ba Mirza Dervišević fizički je napadnut u Brčkom 19. augusta. Tokom jučerašnjeg dana dao je izjavu u policiji Brčko distrikta BiH gdje je, prema njegovim riječima, predao imena deset osoba za koje smatra da su nalogodavci napada.
 
Imena koja je predao u policiji podijelio je na Facebooku, jer je, kako je napisao, osjetio potrebu da to uradi.
 
“Slobodno želim da kažem da je ovaj napad bio narudžba političkog karaktera. Argumentovano sam prijavio sljedeće osobe iz političkog i privrednog miljea koje smo u zadnja četiri mjeseca kritikovali istinom i materijalnim dokazima na portalu Times.ba”, naveo je Dervišević na Facebooku.
 
Dervišević je nakon napada koji se desio u subotu rekao da je napadač imao fantomku na glavi.
 
“Večeras kada sam se vraćao kući sa majkom sa porodičnog okupljanja i zabave, pred stanom ispred auta u ulici Marina Drzića desio se napad na novinara, na mene urednika portala Times.ba. Lik sa fantomkom mi je prišao s leđa dok sam razgovarao sa majkom i udario me željeznim bokserom u predjelu sljepoočnice i arkade. Čekao ga je sivi Peugeot bosanskohercegovačkih registarskih oznaka”, napisao je Dervišević na svom Facebook profilu.
 
U jučerašnjoj izjavi za portal televizije N1 Dervišević je rekao kako je u pitanju bila sačekuša.
 
“Svaku noć izađem sa svojim i bebom. Srećom, sinoć sam bebu ostavio kod punca i punice. Bila je to sačekuša. Svjedoci su mi rekli da je automobil, koji je bio parkiran 30-ak metara od ulaza bio tu parkiran tri sata“, kazao je Dervišević za N1.
 
Dodao je da ima devet kopči na arkadi i da još osjeća mučninu. U Zdravstvenom centru Brčkog konstatovani su mu i znakovi akutne reakcije na stres.
 
Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci, kazali su iz Udruženja BH novinari, dodajući da je iz tog razloga od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcionisanje osoba i/ili grupa koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti.
 
“Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smiju biti meta napada radi novinarske profesije i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku”, navedeno je na Facebook stranici BH novinara.
 
Dervišević, piše N1, već nekoliko godina živi u Dohi, a u Brčko je stigao na odmor prije nekoliko dana kako bi posjetio svoju porodicu. 
 
Portal Gerila piše da je Times.ba poznat po tome što piše o korupciji i malverzacijama u Brčko distriktu, a da je Dervišević prije napada dobijao prijetnje. 
 
Od 2019. do danas Linija za pomoć novinarima koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari zabilježila je 340 verbalnih i fizičkih napada na novinare i novinarke u Bosni i Hercegovini. U 70 posto slučajeva napadači su političari, nositelji javnih funkcija i/ili direktori javnih preduzeća, a samo 25,4 posto slučajeva je riješeno u korist novinara, navodi se u podacima BH novinara. Takođe, istaknuto je da su se u tom periodu za 40 posto povećali politički pritisci na medije i novinare, a da se za 137 posto povećao govor mržnje, prijetnje smrću i huškanje prema novinarima, kao i da se u 53 posto prijavljenih slučajeva radi o rodno zasnovanom nasilju i prijetnjama novinarkama.
 
Izvor: N1, Gerila
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.