Nasilje nad palestinskim medijskim radnicima u Jerusalemu

Nasilje nad palestinskim medijskih radnicima u Jerusalemu

Nasilje nad palestinskim medijskim radnicima u Jerusalemu

Kako je saopšteno iz Sindikata novinara Palestine, ranjeno je najmanje devetnaest novinara koji su izvještavali o sukobima između palestinskih civila i izraelske policije.

foto: screenshot YouTube/The Guardian

Izraelska policija napada i ispaljuje granate na palestinske medijske radnike koji izvještavaju sa sukoba između palestinskih civila i izraelske policije u Jerusalemu, piše Međunarodna federacija novinara.

Sindikat novinara Palestine je, kako se navodi, saopštio da su izraelske snage ranile najmanje devetnaest novinara dok su izvještavali o sukobima između palestinskih civila i izraelskih vlasti.

Međunarodna federacija novinara piše da je dvanaest novinara povrijeđeno dok je izvještavalo o napadu izraelske vojske na džamiju Al-Aqsa, i na naselja Bab Al-Amoud i Sheikh Jarrah u Jerusalemu. Kako se navodi, napadnuto je i troje novinara koji su izvještavali o događajima iz kampa Salem smještenog sjeverno od palestinskog grada Jenina, te četvero novinara koji su izvještavali o događajima iz palestinskog grada Aqraba.

Sindikat novinara Palestine je, kako piše Međunarodna federacija novinara, pohvalio napore palestinskih i arapskih novinara da izvještavaju o događajima na teritorijama Palestine uprkos rizicima koje preuzimaju izvještavanjem sa terena.

Međunarodna federacija novinara i Sindikat novinara Palestine osudili su ekstremno nasilje nad novinarima i pozvale Ujedinjene narode (UN) da pruže hitnu zaštitu na terenu za medijske radnike koji izvještavaju s terena.

U saopštenju upućenom UN-u, kako piše Međunarodna federacija novinara, Sindikat novinara Palestine, između ostalog, poziva UN da provedu Rezoluciju 2222 Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na pružanje zaštite novinarima, te da Izrael izlože međunarodnom pravu i ne dopuste da zločini prođu nekažnjeno.

Veliki broj napada je zabilježeno i osuđeno na društvenim mrežama, a Međunarodna federacija novinara piše da je prema Crvenom polumjesecu, u obnovljenim sukobima Palestinaca i izraelske policije u jerusalemskom kompleksu džamije Al-Aqsa 10. maja ranjeno na stotine osoba, te da ih je više od 153 (od kojih je četvero u kritičnom stanju), prebačeno u bolnice.

Međunarodna federacija novinara piše da je šef UN-a pozvao Izrael na maksimalnu suzdržanost i poštivanje prava na slobodu mirnog okupljanja, te pozvao vlasti te zemlje da zaustave rušenje na palestinskim teritorijima.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.