Nekažnjavanje zločina nad novinarima jedna od najvećih prijetnji profesiji

Nekažnjavanje zločina nad novinarima jedna od najvećih prijetnji profesiji

Nekažnjavanje zločina nad novinarima jedna od najvećih prijetnji profesiji

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima.
 
Foto: CPJ
 
Drugu godinu zaredom, Somalija je zemlja sa najvišim brojem ubistava novinara koja prođu nekažnjeno, pokazuje ovogodišnji Globalni indeks nekažnjavanja.
 
Militantna grupa al-Shabaab osumnjičena je za većinu ubistava medijskih uposlenika u Somaliji, u kojoj je u posljednjih deset godina zabilježeno 24 takva slučaja za koje niko nije odgovorao.
 
Stanje je nepovoljno i za novinare u Iraku i Siriji, gdje su članovi Islamske države tokom prošle godine ubili najmanje šest novinara, a ekstremističke grupe redovno na meti imaju novinare i u Afganistanu, Bangladešu, Nigeriji i Pakistanu.
 
Nekažnjavanje nasilja kriminalnih grupa i lokalnih zvaničnika prema novinarima česta je pojava i u Brazilu i Meksiku, zemljama koje su se i ove godine pojavile na listi.
 

U ovogodišnjem izdanju Globalnog indeksa nekažnjavanja, Komitet za zaštitu novinara analizirao je ubistva novinara u svakoj zemlji, koja su se dogodila u periodu od 2006. do 2016. godine.
 
Prvi Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima obilježen je 2014. godine kako bi se ukazalo da vlade zemalja širom svijeta moraju učiniti više na rasvjetljavanju ubistava novinara i kažnjavanju počinilaca nasilnih djela prema novinarima.