Zaustaviti nekažnjavanje nasilja nad novinarima

Zaustaviti nekažnjavanje nasilja nad novinarima

Na četrnaestu godišnjicu smrti Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i magazina Evropljanin, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, pozvala je vlasti da stanu u kraj nekažnjenom nasilju nad novinarima. 

Ćuruvija je ubijen 1999. godine ispred svog stana u Beogradu."Četrnaest godina nakon ubistva, pravda je i dalje nedostižna. Ubistva novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića takođe su neriješena. Ako pokretači takvog nasilja nad novinarima ostanu nekažnjeni, šalje se opasna poruka da se takvi zločini toleriraju," navodi Mijatović.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija takođe je navela kako vlasti imaju dužnost ne samo da javno osude nasilje nad novinarima, nego jednako tako da osiguraju da izvršitelji i naručioci budu procesuirani u skladu sa zakonom. "Novinari se moraju osjećati sigurno kada izvještavaju o pitanjima koja utiču na naše živote i društvo," kaže se u saopštenju.

Iz ureda OSCE-a takođe su naveli kako će nastaviti sa praćenjem ovog događaja ali i ostalih slučajeva iz zemalja članica OSCE-a u kojima su novinari ubijani zbog izvršavanja svog posla."Porodica, prijatelji kao i kolege tih novinara, kao i ukupno društvo, zaslužuju da saznaju istinu", ističe Dunja Mijatović. 

Izvor: OSCE