New York Times na naslovnoj strani objavio spisak umrlih od COVID-19

New York Times na naslovnoj strani objavio spisak umrlih od COVID-19

New York Times na naslovnoj strani objavio spisak umrlih od COVID-19

Na naslovnici su objavljena imena i lični podaci hiljadu umrlih osoba od koronavirusa.

Foto: Screnshot/Idependent

Kako bi odali počast velikom broju žrtava od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), New York Times je prije dva dana na naslovnoj strani objavio spisak sa hiljadu imena i ličnih podataka umrlih od koronavirusa iz ove zemlje. Na naslovnoj strani ovog medija piše da je riječ o neprocjenjivom gubitku od blizu 100 hiljada američkih žrtava.

U tekstu Times Insidera navodi se da je Simone Landon, pomoćnica urednika grafike New York Timesa, željela da se na ovaj način prikaže rasprostranjenost i različitost izgubljenih života.

Guardian piše da je riječ o personalizaciji tragedije i da su se čitatelji umorili od stalnog objavljivanja podataka o pandemiji, a navode i da je Landon vodila tim istraživača koji su pretraživali smrtovnice u stotinama američkih novina za koje je navedeno da je uzrok smrti bio COVID-19.

Neka od imena sa spiska su Lila Fenwick (87) za koju piše da je bila “prva Afroamerikanka koja je diplomirala pravo na Hardvardu”, kao i Romi Cohn (91), koji je “spasio 56 jevrejskih porodica od Gestapa”, piše Idependent.

Prema podacima mape za praćenje koronavirusa američkog Johns Hopkins univerziteta, broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD-u je najveći u svijetu i trenutno iznosi preko 98 hiljada, a Guardian piše da navodi Timesa pokazuju da će broj smrtnih slučajeva uskoro iznositi 100 hiljada.

Podaci iste mape za praćenje koronavirusa pokazuju da SAD ima najveći broj zaraženih u svijetu, a taj broj iznosi preko milion i 600 hiljada.

Independent piše da ovoj zemlji prema procjenama kritičara prijeti i drugi, “fatalni” val ovog virusa, a da je nedavni izvještaj Hardvard univerziteta pokazao da se minimalno savjetovano testiranje provodilo u samo devet od 50 država SAD-a.

Izvor: Guardian, Independent

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.