Svjetske medijske organizacije pozvale Kinu da poništi odluku o protjerivanju američkih novinara

Međunarodne organizacije za zaštitu sloboda medija pozvale Kinu da ponište odluku o protjerivanju američkih novinara

Svjetske medijske organizacije pozvale Kinu da poništi odluku o protjerivanju američkih novinara

Kineske vlasti odlučile oduzeti akreditacije novinarima New York Times-a, Wall Street Journal-a i Washington Post-a bez kojih ne mogu boraviti i raditi u ovoj zemlji.

Foto: Pixabay

Reporteri bez granica (RSF) i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvali su Kinu da poništi odluku o protjerivanju američkih novinara koji rade u Kini za New York Times, Wall Street Journal i Washington Post i da im onemogući da izvještavaju iz Hong Konga i Makaa.

Kineske vlasti su od novinara New York Times-a, Wall Street Journal-a i Washington Post-a zatražile da u roku od 10 dana predaju akreditacije na osnovu kojih su mogli da borave i rade u ovoj zemlji do kraja godine.

Od ovih medijskih kuća, kao i magazina Time i Voice of America, kineske vlasti također zahtijevaju da im se dostavi pismeni izvještaji o dopisnicima, finansijama i nekretninama u ovoj zemlji, piše CPJ.

Na Facebook stranici Kineskog kluba stranih dopisnika, objavljeno je da će se ove odluke odnositi na najmanje 13 američkih novinara.

"Ovo nije najnovija epizoda medijskog rata između SAD-a i Kine, već najnovija agresivna politika Kine protiv slobode medija u svijetu," rekao je Cedric Alviani, šef ureda Reportera bez granica za Istočnu Aziju.

Američke vlasti su ranije u martu najavile da će ograničiti broj viza za kineske novinare koji rade u pet medijskih organizacija - Xinhua, CGTN, China Radio, China Daily i The People's Daily - zbog čega je, prema podacima CPJ-a, 60 kineskih novinara trebalo napustiti zemlju. Ovu odluku osudile su međunarodne medijske organizacije.

Iz redakcija New York Times-a i Wall Streat Journal-a osuđuju odluke kineskih vlasti, za koje kažu da su napad na slobodu medija posebno u vrijeme pandemije koronavirusa COVID-19 kada je neophodan slobodan i otvoren protok informacija.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za prošlu godinu SAD se nalazi na 48., a Kina na 177. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: CPJ, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.