Nokia i Ericsson se povlače sa ruskog tržišta

Nokia prestaje poslovati u Rusiji

Nokia i Ericsson se povlače sa ruskog tržišta

Finski i švedski proizvođači elektronske opreme objavili su da se povlače sa ruskog tržišta.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Proizvođač elektronske opreme Nokia objavio je da se povlači sa ruskog tržišta, čime se ova finska kompanija pridružila svome švedskom suparniku Ericssonu odakle su u ponedjeljak saopćili da na neodređeno vrijeme obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji. Ove dvije kompanije su se svojim potezima pridružile nizu od stotinu stranih kompanija koje su prekinule veze s Rusijom nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara.
 
„Ne vidimo nikakve mogućnosti da nastavimo poslovanje u toj zemlji u trenutnim okolnostima“, rekao je izvršni direktor Nokije Pekka Lundmark za Reuters te dodao da će Nokia nastaviti da pruža podršku kupcima u toj zemlji tokom svog izlaska sa tržišta, ali i da u ovoj fazi ne može reći koliko će dugo trajati povlačenje.
 
„Mnogo toga bi se moralo promijeniti prije nego što bude moguće razmotriti ponovno poslovanje u zemlji“, rekao je Lundmark.
 
Nokia u svome saopćenju ističe da im je prioritet sigurnost i dobrobit zaposlenih tokom ovog procesa povlačenja iz Rusije.
 
„Zapadne vlade su izrazile zabrinutost zbog rizika od nedovoljne infrastrukturne telekomunikacijske mreže u Rusiji. Oni su također naglasili važnost osiguravanja kontinuiranog protoka informacija i pristupa internetu stoga ćemo prilikom izlaska nastojati da pružimo potrebnu podršku za održavanje tih mreža te ćemo aplicirati za licence kako bismo omogućili ovu podršku u skladu sa trenutnim sankcijama“, navodi se u saopćenju.
 
Takođe, dodaju da što se tiče finansijskog uticaja njihove odluke, navode da je Rusija činila manje od 2 posto njihove neto prodaje u 2021. te da ne očekuje da će ova odluka uticati na njenu prognozu za 2022. godinu.
 
Lundmark kaže i da Nokia neće implementirati plan najavljen u novembru za osnivanje zajedničkog preduzeća s ruskom tehnološkom kompanijom YADRO za izgradnju 4G i 5G telekom baznih stanica.
 
Ova odluka Nokije da napusti Rusiju utjecat će na oko 2.000 radnika, a kako navodi Lundmark, nekima od njih bi mogao biti ponuđen posao u drugim dijelovima svijeta.
 
Inače, Nokia ima oko 90.000 zaposlenih širom svijeta.
 
Izvor: Reuters, Nokia, CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.